Dzsudzsák legt met rechts basis voor afstraffing AZ

PSV legde AZ stevig op de pijnbank. De rechtervoet van Balázs Dzsudzsák en de hervonden productiviteit van Marcus Berg bleken in Alkmaar goud waard voor de Brabanders (0-4).

Ze snoerden de criticasters de mond door in Alkmaar een comfortabele overwinning te boeken, zoals ook Berg afrekende met de groeiende kritiek. De Zweed, gehuurd van Hamburger SV, liet zich met twee doelpunten gelden als een goalgetter.

Berg toonde zich in de negende minuut attent, toen een inzet van Ola Toivonen via de handen van AZ-keeper Esteban Alvarado Brown en de paal terug in het veld kwam. In de 77ste minuut strooide de Zweed extra zout in de Alkmaarse wonden.

Maar de grote man aan de kant van PSV was Dzsudzsák. De Hongaarse vleugelspeler maakte na een half uur een schitterende treffer. Met zijn zwakke rechtervoet stuurde hij de bal hoog in de verre hoek. Het bleek een opmaat voor meer, want na ruim een uur gaf hij opnieuw met zijn mindere been Alvarado het nakijken.

Met zijn tweede treffer van de avond maakte Dzsudzsák ook een einde aan de opleving van AZ. De Alkmaarse ploeg, die ook voor rust het goede spel niet kon koppelen aan doelpunten, kwam na rust sterk uit de startblokken met onder andere een grote kans voor Brett Holman. PSV-doelman Andreas Isaksson redde knap, zoals hij ondanks verwoede pogingen van AZ zijn doel schoon hield.

Door de zege kwam PSV weer naast FC Twente aan kop van de Eredivisie, al hebben de Eindhovenaren door een beter doelsaldo een streepje voor op de Enschedese concurrent. AZ dreigt een plaatsje te moeten inleveren als Roda JC zondag tegen Ajax drie punten pakt. Foto: VI Images