Duurbetaalde Hulk en Witsel zorgen voor onrust bij Zenit

Zenit Sint-Petersburg heeft Igor Denisov en Aleksandr Kerzhakov voor onbepaalde tijd teruggezet naar het tweede elftal. De verbanning staat niet los van de recordaankopen en grootverdieners Hulk en Axel Witsel.

Duurbetaalde Hulk en Witsel zorgen voor onrust bij Zenit

Zenit meldt op de eigen website dat Denisov vanwege een financieel conflict met die maatregel is geconfronteerd. In het geval van Kerzhakov gaat het om onprofessioneel gedrag, waarvan de club de aard niet meldt. De 28-jarige aanvaller was afgelopen seizoen nog clubtopscorer met 23 goals.

Denisov weigerde recentelijk zijn contract te verlengen, omdat Zenit zijn salariseisen niet wenste in te willigen. Hij besloot afgelopen zaterdag om niet mee te doen in het uitduel met Krylya Sovetov Samara, dat mede door een goal van miljoenenaankoop Hulk in 2-2 eindigde.

De controlerende middenvelder uitte tegenover het Russische Sport-Express zijn onvrede over het transferbeleid van Zenit, dat vlak voor het sluiten van de transferdeadline ruim tachtig miljoen euro spendeerde aan de komst van Axel Witsel en Hulk.

'Ja, het zijn zeker spelers die Zenit beter maken, maar zijn ze zoveel beter dan de huidige leiders van het team dat ze drie keer zoveel mogen verdienen? Ik had het begrepen als Messi en Iniesta kwamen. Maar nu is de balans volledig zoek.'

ReputatieVolgens Zenit is Denisov al een van de best betaalde spelers van de Russische liga en gooit hij zijn eigen reputatie te grabbel door niet in te gaan op de tweejarige verlenging van in zijn 2015 aflopende contract.

'Het gaat mij niet om het geld, maar om het respect voor de Russische spelers', is het verweer van Denisov. 'In elke respectabele competitie zal je geen buitenlandse spelers zien die worden voorgetrokken ten koste van de lokale spelers, als ze niet boven de rest uitsteken.'

Denisov was net als doelman Vyacheslav Malafeev, rechtsback Aleksandr Anyukov, collega-middenvelders Konstantin Zyryanov en Roman Shirokov en de eveneens verbannen Kerzhakov op het EK nog een vaste waarde in de Russische ploeg van Dick Advocaat en al basisspeler - met uitzondering van Kerzhakov - toen Zenit in 2008 onder leiding van Advocaat de UEFA Cup won.

'De Russen van Zenit verdienen veel respect, want het zijn de beste spelers van ons land. Ze moeten geen kloof laten ontstaan tussen de nieuwkomers en de oudgedienden', aldus de gepikeerde Denisov, die zegt in de winterstop te willen vertrekken als zijn eisen niet alsnog worden ingewilligd. De middenvelder heeft een contractueel vastgelegde afkoopsom van twaalf miljoen euro.

Tot slot gaf Denisov aan zo hard mogelijk te blijven trainen om te voorkomen vanwege het gebrek aan speeltijd in ongenade te vallen bij bondscoach Fabio Capello. De Italiaanse trainer maakte de 28-jarige international bij zijn aanstelling nota bene nog aanvoerder bij de afwezigheid van Andrei Arshavin.

Trainer Luciano Spalletti is niet te spreken over het gedrag van Denisov. 'Sommige spelers vinden het blijkbaar nodig om boos te zijn zonder dat ze een goede reden hebben. De hele ploeg lijdt onder de ideeën van deze spelers, dus moeten we maatregelen nemen.'

'Ze zullen moeten begrijpen dat Zenit zijn eigen regels bepaalt. Als Zenit wil winnen, moeten we topspelers toevoegen aan de topspelers die we al hebben. Daar hoeven we hier met niemand over te discussiëren.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's