Duur puntverlies Ajax bij Fortuna

Waar Ajax-trainer Ronald Koeman vooraf al bang voor was, gebeurde ook. Koploper Ajax was met zijn hoofd al bij de topper tegen Feyenoord en verspeelde twee dure punten bij nummer laatst Fortuna Sittard.

Koeman begon met een paar verrassingen tegen Fortuna. Zo mocht Steven Pienaar voor het eerst in de basis beginnen en koos hij voor Fred Grim in het doel boven Joey Didulica. Nikos Machlas kreeg in de spits de voorkeur kreeg boven Zlatan Ibrahimovic. Fortuna-coach Hans de Koning gaf met het opstellen van zowel Ronald Hamming als Regillio Simons en Dennis Gerritsen aan voor een stuntje te gaan.

In de eerste helft had Ajax verreweg het meeste balbezit. Maar veel meer dan een goede kans voor Wamberto, die alleen voor Ruud Hesp niet kon scoren, kwamen de Amsterdammers niet. Fortuna was daarentegen vier keer dicht bij een doelpunt. Grim verijdelde echter alle Limburgse pogingen door sterk in te grijpen.

Toch kon ook de Ajax-doelman niet voorkomen dat de nummer laatst van de KPN Eredivisie zes minuten na rust op voorsprong kwam tegen de koploper. Hamming werd na een knappe solo van Rolf Landerl tot zijn eigen verbazing geheel vrijgelaten door de Amsterdamse defensie en werkte de bal simpel binnen: 1-0.

Binnen tien minuten kwam Ajax weer langszij. Machlas behield het overzicht en bediende Wamberto die de bal met links voorbij Hesp tikte. Maar ook na de gelijkmaker wist Ajax niet door te drukken. Het veldoverwicht bleef maar de beste kansen bleven ook voor Fortuna. Zo faalde Marco Heering twee keer in kansrijke positie.

De slotfase was meer spannend dan goed. Ajax drong het meeste aan en probeerde met vijf aanvallers de winst alsnog te pakken. Maar ook in de vier minuten extra tijd bleef Fortuna overeind.

De wedstrijd kreeg daarmee een uitslag waar Koeman vooraf al voor vreesde. In de aanloop naar het duel waarschuwde hij zijn spelers al niet te vergeten dat er voor de topper tegen Feyenoord van aanstaande zondag nog wel even afgerekend moest worden met Fortuna. De waarschuwing bleek aan dovemansoren gericht waardoor Feyenoord en PSV op een overbrugbare achterstand blijven.