Dure misser Jansen bij De Graafschap, Zoet helemaal terug

De Graafschap heeft verzuimd om de derde plaats over te nemen van FC Eindhoven, dat eerder op de zaterdag met 4-3 verloor bij FC Dordrecht.

De Graafschap - Achilles '29 2-2
Een gemiste strafschop van Anco Jansen kwam De Graafschap in eigen huis duur te staan tegen Achilles '29 in de streekderby tussen de ploeg uit respectievelijk Doetinchem en die uit Groesbeek. In de derde minuut opende hij nog de score door een penalty te benutten die was toegekend na een overtreding van doelman Nick Hengelman op Nathan Kabasele.

Ruim een kwartier later kreeg Jansen opnieuw de kans vanaf elf meter. Dit keer ging Tim Sanders in de fout tegenover Tim Vincken. De tweede strafschop leverde geen doelpunt op, maar er leek weinig aan de hand voor de thuisclub. In het eerste half uur kwam Achilles '29 niet van eigen helft af, maar in de 36ste minuut werd het vanuit het niets 1-1.

Levi Raja Boean schoot via de paal binnen en zette beide ploegen op gelijke hoogte. Tot aan de 84ste minuut bleef het gelijk, maar Kabasele leek de Superboeren alsnog drie punten te bezorgen. In de extra speeltijd bepaalde de door De Graafschap begeerde Freek Thoone de eindstand op 2-2; hij benutte een strafschop na een overtreding van Ted van de Pavert.

Door het gelijkspel blijft De Graafschap vierde in de Jupiler League, terwijl bij een zege FC Eindhoven gepasseerd zou worden. De achterstand op koploper FC Dordrecht bedraagt negen punten.

Excelsior - VVV-Venlo 0-1
Op bezoek bij Excelsior had VVV-Venlo eigenlijk vanaf het eerste fluitsingaal het betere van het spel, maar veel kansen leverde dat niet op. De score werd pas in de tweede helft geopend. Kort na de hervatting ging Kevin van Diermen in de fout en hij veroorzaakte daardoor een strafschop én werd met een rode kaart van het veld gestuurd. De penalty was een prooi voor Jules Reimerink, die feilloos binnen schoot.

Pim Balkestein leek de voorsprong te verdubbelen, maar het doelpunt van de verdediger werd vanwege buitenspel afgekeurd. Excelsior ging op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet in om doelman Danny Wintjens te passeren.

FC Emmen - Jong PSV 0-2
Jong PSV was uitstekend begonnen aan de tweede periode en ook op bezoek bij FC Emmen won de ploeg van trainer Darije Kalezic. Met Jeroen Zoet, die weken uit de roulatie was met een liesblessure, op doel kwamen de Eindhovenaren op voorsprong door een doelpunt van Peter van Ooijen in de 64ste minuut.

Na de 0-1 liet Zoet met enkele prima reddingen zien dat hij weer helemaal terug is. Invaller Elvio van Overbeek besliste de wedstrijd in de extra speeltijd door de tweede Jong PSV-treffer te maken.