Duitsland stelt groepszege veilig met winst op de Denen

Duitsland heeft ook zijn laatste groepswedstrijd tegen Denemarken gewonnen. Lang stond het 1-1, maar juist toen Denemarken even aanzette om op jacht te gaan naar het winnende doelpunt, sloeg de ploeg van bondscoach Joachim Löw via de counter toe.

Lars Bender (foto), gelegenheidsrechtsback bij afwezigheid van de geschorste Jérôme Boateng, schoot op aangeven van Mesut Özil de 2-1 achter doelman Stephan Andersen. Het was de enige echte kans die Duitsland in het tweede bedrijf voor zichzelf creëerde.

In de eerste helft miste Duitsland nog enkele opgelegde kansen. Al na zes minuten had Thomas Müller van dichtbij de score moeten openen, maar schoot hij de bal recht in de handen van de Deense doelman Stephan Andersen.

Ook Mario Gomez was enkele malen dichtbij een treffer, maar door gebrek aan finesse en sterke verdedigende acties kwam de spits, die tegen Nederland nog twee keer scoorde, niet tot een treffer. Lukas Podolski schoot wel raak. In zijn honderdste interland anticipeerde hij goed op een voorzet van Müller, die via de hak van Gomez voor de voeten van de kersverse Arsenal-aanvaller kwam: 1-0.

Denemarken was vooral gevaarlijk bij standaardsituaties en de gelijkmaker kwam dan ook tot stand uit een corner. Michael Krohn-Dehli (foto onder) kon in een overvol strafschopgebied een door Nicklas Bendtner verlengde hoekschop achter Manuel Neuer koppen.

Na rust was ook Denemarken tot weinig meer in staat. Alleen Jakob Poulsen was zes minuten na rust dicht bij de 2-1. De voormalige middenvelder van SC Heerenveen schoot rakelings langs de paal, nadat Bendtner de bal terug had gekaatst.

De in aanvallend opzicht verder onmachtige Denen moeten door de 2-1 nederlaag tegen Duitsland afscheid nemen van het EK. Portugal won met 2-1 van Nederland en eindigde daardoor als tweede in groep B achter koploper Duitsland, dat het op vrijdag 22 juni in de kwartfinale opneemt tegen Griekenland. Foto: VI Images