Duitsland pakt brons na vermakelijk duel met Uruguay

Duitsland is, net als vier jaar geleden, derde geworden op het WK. In een zeer aantrekkelijk duel won Die Mannschaft met 3-2 van Uruguay in een kletsnat Port Elizabeth.

Duitsland pakt brons na vermakelijk duel met Uruguay

Bij Uruguay kon Oscar Tabarez weer beschikken over Luis Suarez en twijfelgeval Diego Forlán was voldoende fit om mee te doen. Bij Duitsland heerste een griepvirus en Philipp Lahm en Lukas Podolski waren daardoor gegrepen. Dennis Aogo en Marcell Jansen waren de vervangers. Hans-Jörg Butt stond onder de lat in plaats van Manuel Neuer en Cacau verving de geblesseerde Miroslav Klose.

De troostfinale is vaak een wedstrijd die weinig om het lijf heeft, maar daar dachten de teams anders over. Niet alleen trokken de ploegen fanatiek ten aanval, er werd ook fors gebikkeld. Aogo was rijp voor een rode kaart na een grove charge op Diego Pérez, maar ontsnapte met geel.

Kansen waren er over en weer. Forlán mikte net te hoog met een vrije trap en Arne Friedrich kopte voor Duitsland uit een moeilijke hoek op de lat. Na negentien minuten was het wel raak. Bastian Schweinsteiger mocht van ver uithalen en Uruguay-goalie Fernando Muslera liet de bal onhandig los. De slim loerende Müller tikte beheerst de rebound binnen. Alweer de vijfde treffer van de twintigjarige Duitser dit toernooi.

Suarez miste al snel een goede kans op de gelijkmaker, die alsnog viel binnen het half uur. Schweinsteiger verspeelde de bal aan Pérez die Suarez aanspeelde. De Ajacied had een prima pass op Edinson Cavani die beheerst afrondde voor 1-1. Het was de juiste weergave van een open wedstrijd met twee ploegen die per se met een goed gevoel het WK in Zuid-Afrika wilden afsluiten.

Na de hervatting bleven de ploegen fris de aanval zoeken op het matige veld van Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, dat door de regen geteisterd steeds slechter werd. Uruguay kreeg direct al een goede kans, maar het schot van Suarez was niet nauwkeurig. Kort daarop kregen de Zuid-Amerikanen de beloning.

Egidio Ríos gaf voor vanaf de rechterzijde en Forlán volleerde zonder te twijfelen de bal achter de kansloze Butt. Ook voor Forlán was het zijn vijfde van dit WK. Zoals een leuke wedstrijd betaamt schrok dat de Duitsers wakker, ze zetten het duel in mum van tijd weer naar hun hand. Een voorzet van de rechterflank van Jerôme Boateng werd door Muslera volledig gemist zodat Jansen de 2-2 kon binnen koppen.

Mesut Özil had daarna een goede kans maar twijfelde te lang en aan de andere kant liet Suarez zich twee keer gelden, zonder doelpunt als gevolg. Het bleef echter op en neer golven en twee ploegen die vol op de aanval spelen, laten steken vallen. Dit verhoogde de amusentswaarde. Daarnaast joegen Müller en vooral Forlán op hun zesde treffer die ze, voorlopig, aan de top van het topscorersklassement zou brengen.

Nadat beide teams wat kleine mogelijkheden hadden gekregen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, was het Sami Khedira die Duitsland op voorsprong bracht. Diego Lugano verwerkte slecht een voorzet en de afvallende bal werd bekeken door de VfB Stuttgart-middenvelder over Muslera gekopt. Invaller Stefan Kiessling kreeg nog twee kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar faalde.

In de blessuretijd mocht Forlán nog aanleggen voor een vrije trap, maar de dit toernooi uitblinkende aanvaller zag zijn poging op de lat uiteen spatten. Zo pakte Duitsland het brons. Wesley Sneijder en David Villa zullen zondag moeten scoren om Müller en Forlán achter zich te houden op de lijst van topscorers.

Bekijk hier al onze video's