Duitsland onder jubilaris Löw: complimenten, geen prijzen

Joachim Löw zit vrijdag tegen Italië voor de honderdste keer op de bank als bondscoach van Duitsland. Voetbal International zet de cijfers van Die Mannschaft onder Löw, die nog tot 2016 vastligt, op een rijtje.

Duitsland onder jubilaris Löw: complimenten, geen prijzen

Löw werd na het WK van 2006 in Duitsland benoemd tot bondscoach, nadat hij daarvoor twee jaar lang assistent was van de toenmalige bondscoach Jürgen Klinsmann. Löw wilde voortborduren op de weg die onder Klinsmann was ingezet: jong Duits talent door laten breken tijdens de kwalificatiereeks richting het EK 2008, om daar vervolgens op de eindronde vruchten van te plukken.

Op 16 augustus 2006 trad Löw voor het eerst aan als bondscoach van Duitsland. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden zette hij zijn eerste interland als eindverantwoordelijke om in een 3-0 overwinning, dankzij doelpunten van Miroslav Klose (2x) en Bernd Schneider. 98 interlands verder staat de teller op 68 overwinningen, zestien gelijke spelen en vijftien nederlagen.

Verzorgd
Löw wist van Duitsland een topploeg te maken die bekendheid verwierf om zijn verzorgde voetbal en spelenthousiasme. Duitsland wist in de 99 gespeelde interlands onder Löw 251 (!) doelpunten te maken. Op 6 september 2006 boekte Löw zijn grootste interlandzege tot nu toe, met een 13-0 overwinning in de EK-kwalificatiereeks bij San Marino.

In slechts elf van de 99 interlands onder Jogi scoorde Duitsland niet, terwijl Die Mannschaft onder Löw 97 treffers incasseerde. De grootste nederlaag onder Löw leed Duitsland tegen Tsjechië. Op 17 oktober 2007 werd de EK-kwalificatiewedstrijd op eigen grond met 3-0 van de Tsjechen verloren.

Ondanks het goede spel onder Löw pakten de Duitsers nog geen prijzen. Op het EK 2008 verloor Duitsland de finale van Spanje (1-0) en twee jaar later op het WK was de halve finale het eindstation, toen de Spanjaarden weer met 1-0 te sterk waren. Tijdens het EK van 2012 kwam Die Mannschaft weer niet verder dan de halve finale, toen Italië (2-1) een maatje te groot was.

Illusionisten
'We hadden geen betere ploeg kunnen treffen', blikt Löw vooruit op zijn jubileumduel van vrijdag in San Siro. 'Italië kan als geen ander het spel aan de tegenstander aanpassen. Juist als je denkt dat je alles onder controle hebt, slaan ze toe. Een slimme ploeg, ware illusionisten.'

De Duitsers kampen wel met het nodige blessureleed. Zo ontbreken de geblesseerde Miroslav Klose, Mario Gomez en kan Per Mertesacker alleen dinsdag tegen Engeland spelen. 'Dat is jammer, er zijn niet veel wedstrijden meer te gaan naar het WK. Dus spelers die denken al zeker te zijn van een plek in de selectie hebben het mis', besluit Löw, die dinsdag met zijn ploeg te gast is op Wembley. (Felix Aerts & Reon Boeringa)

Balans onder Joachim Löw

Competitie Winst Gelijk Verlies Doelpunten voor Doelpunten tegen
EK-kwalificatie 18 3 1 69 14
EK 8 0 3 20 13
WK-kwalificatie 17 3 0 62 15
WK 5 0 2 16 5
Vriendschappelijk 20 10 9 84 50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen