Duitsland halvefinalist door zege na strafschoppen op Italië

Duitsland heeft zich geplaatst voor de halve finale op het EK in Frankrijk. Die Mannschaft zegevierde in het duel met Italië na strafschoppen, die noodzakelijk werden nadat het duel na 120 minuten in 1-1 eindigde.

Na een klein half uur vond Bastian Schweinsteiger - die de geblesseerd uitgevallen Sami Khedira al in de zestiende minuut verving - het net, maar de 31-jarige middenvelder werd teruggefloten wegens een duwfout. De eerste grote kans die niet werd afgefloten viel pas in de 42ste minuut te noteren, maar die mogelijkheid werd verprutst door Thomas Müller, die nog nooit scoorde op een EK.

Amper zestig seconden later deed Italië via Stefano Sturaro al wat terug. De centrale middenvelder knalde de bal vanaf vijftien meter op doel, maar zijn poging werd gekraakt door Jérôme Boateng. Na rust wierp Alessandro Florenzi zich aan Italiaanse zijde op als held bij een soortgelijke situatie. De rechtervleugelspeler van AS Roma bracht redding bij een poging van Müller door al vallend zijn been omhoog te trekken en de bal daardoor tot corner te verwerken.

In de 65ste minuut werd de eerste goede barst in de Italiaanse muur geslagen. De Duitse spits Mario Gómez stuurde linksback Jonas Hector de diepte in met een ragfijne steekpass en zijn voorzet kwam voor de voeten van Mesut Özil. De spelverdeler van Die Mannschaft opende de score door in een keer van dichtbij uit te halen. Dat er drie minuten later niet een tweede Duitse goal viel, was te danken aan een klein wonder. Gómez probeerde het van drie meter met een hakje richting de rechterbovenhoek, na een fraaie lob van Özil, maar keeper Gianluigi Buffon tikte de bal met een uiterste krachtsinspanning over de lat.

Leonardo Bonucci zorgde er met zijn doelpunt in de 78ste minuut voor dat er een verlenging aan te pas moest komen bij het duel tussen Duitsland en Italië.

Daardoor betekende de treffer van Leonardo Bonucci vanaf elf meter de gelijkmaker. De centrumverdediger mocht in de 78ste minuut aanleggen voor zijn eerste strafschop ooit in reguliere speeltijd nadat zijn kompaan Giorgio Chiellini de bal tegen de armen van Boateng had gekopt. Scheidsrechter Viktor Kassai legde de bal op de stip en de contractspeler van Juventus verschalkte Manuel Neuer als eerste speler tijdens dit EK. Daarmee dwong hij een verlenging af, waarin - ondanks pogingen van Özil en invallers Julian Draxler en Lorenzo Insigne - niet meer werd gescoord.

De Duitsers, waar Müller, Özil en Schweinsteiger faalden vanaf elf meter, namen de strafschoppen beter dan Italië. Graziano Pellè, Bonucci, Matteo Darmian en de pas in de 119de minuut ingevallen Simone Zaza misten namens de Squadra Azzurra. De selectie van bondscoach Joachim Löw plaatste zich zo na achttien penalty's voor de halve finale van het EK, waarin de winnaar van de wedstrijd tussen gastland Frankrijk en IJsland van zondagavond de tegenstander zal zijn. Het duel om een finaleplek wordt komende donderdag afgewerkt in Stade Vélodrome in Marseille.

Lees op VI.nl de analyse van dit duel en meer over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.