Duitsland en Oekraïne vermaken, Balotelli trefzeker

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande wedstrijden kunt u terecht op het VI-Scorebord.

Naast de vier wedstrijden in de play-offs om een EK-ticket zijn er vrijdagavond ook de nodige oefenduels afgewerkt. Zo zorgden Oekraine en Duitsland voor spektakel, pakte Dick Advocaat een puntje en wonnen de Rode Duivels.

Oekraïne – Duitsland 3-3In het uiterst vermakelijke duel trakteerden de ploegen het toegestroomde publiek op liefst zes doelpunten. Opvallend genoeg was Oekraïne, een van de twee gastlanden tijdens het EK van volgend jaar, voor het rustsignaal drie keer trefzeker. De Duitsers, dinsdag tegenstander van Oranje, konden daar alleen een treffer van Toni Kroos tegenover zetten.

In de tweede helft leverde een offensief van Duitsland alsnog een puntje op. Simon Rolfes en Thomas Müller bezorgden de Duitsers een gelijkspel.

Griekenland – Rusland 1-1Het bezoekende Rusland, onder leiding van Dick Advocaat, plaatste zich in de kwalificatiereeks als groepswinnaar voor het EK. In het oefenduel van vrijdag hielden de landen elkaar in evenwicht.

De Russen schoten wel flitsend uit de startblokken. Roman Shirokov opende al na twee minuten de score. In de tweede helft kwam de thuisploeg langszij. Kostas Katsouranis bepaalde na een uur spelen de eindstand.

Polen – Italië 0-2In tegenstelling tot Oekraïne maakte Polen, het tweede gastland van het EK, minder indruk. Doelpunten van Mario Balotelli en Giampaolo Pazzini waren voldoende voor een soevereine zege van de Italianen, die geen eretreffer toestonden. Ook Italië plaatste zich overigens als groepswinnaar voor het EK.

Frankrijk – Verenigde Staten 1-0De ploeg van bondscoach Laurent Blanc boekte een nipte overwinning. Goudhaantje bij Les Blues was Loic Rémy. De aanvaller zorgde voor de enige treffer van het duel en hielp zijn ploeg zo aan de zege.

België – Roemenië 2-1De Belgen revancheerden zich enigszins voor de mislukte EK-kwalificatiecampagne. Tegen de Roemenen, die volgend jaar eveneens ontbreken op het EK, gingen De Rode Duivels met een 2-0 voorsprong rusten. Daniel van Buyten was verantwoordelijk voor de openingstreffer en vlak voor rust betekende een eigen goal van Razvan Cocis een verdubbeling van die marge. In de laatste minuut mocht Razvan Rat voor de Roemenen een strafschop nemen, maar de Belgische doelman Jean-François Gillete wist een gelijkspel te voorkomen.

Na de onderbreking kwam Roemenië via Ciprian Marica nog wel terug in de wedstrijd, maar bleef de gelijkmaker uit.

Denemarken - Zweden 2-0Denemarken en Zweden zijn beide al zeker van deelname aan het EK en oefenden vrijdagavond in Kopenhagen tegen elkaar. Aan de kant van de thuisploeg begonnen Simon Poulsen (AZ) en Christian Eriksen (Ajax) in de basis, terwijl Emir Bajrami (FC Twente) de Eredivisie-eer hoog hield aan de kant van Zweden. Zij zagen na ruim een half uur dat Nicklas Bendtner de score opende.

De spits van Arsenal, die dit seizoen op huurbasis speelt voor Sunderland, zette Denemarken op voorsprong op aangeven van Lars Jacobsen. De rechtsback van FC Kopenhagen was de grote uitblinker, want tien minuten voor tijd verzorgde hij ook de assist bij de 2-0 van Michael Krohn-Dehli. De voormalig Ajacied, die nu bij Brøndby onder contract staat, bepaalde de eindstand op 2-0.

Overige uitslagenAlbanië - Azerbeidzjan 0-1Cyprus - Schotland 1-2Georgië - Moldavië 2-0Hongarije - Liechtenstein 5-0