Duitsland aast op vijftiende finale in EK- en WK-eindronden

Reacties

Duitsland en Frankrijk staan donderdag in de halve finale van het EK tegenover elkaar (aftrap 21.00 uur). Opta komt met opvallende feitjes over het duel in Marseille.

Duitsland aast op vijftiende finale in EK- en WK-eindronden

● Duitsland en Frankrijk staan voor de vijfde keer tegenover elkaar op een eindronde, maar pas voor het eerst op een EK.

● De balans van de vier eerdere onderlinge ontmoetingen op een groot toernooi valt uit in Duits voordeel: drie zeges tegen één nederlaag.

● Duitsland slaagde er in die vier duels altijd in te scoren tegen Frankrijk: 3-6 op het WK 1958, 3-3 op het WK 1982, 2-0 op het WK 1986 en 1-0 op het WK 2014.

● Van de 27 onderlinge wedstrijden wonnen de Fransen er twaalf, tegen negen overwinningen voor Duitsland. Zes keer eindigde de kraker in een gelijkspel. Beide landen scoorden 43 keer in die 27 duels.

● Duitsland won veertien van zijn laatste achttien wedstrijden op grote toernooien (G3, V1). Die ene nederlaag kwam tot stand tegen Italië op het EK 2012 (1-2).

● Duitsland aast op zijn vijftiende finale op een groot toernooi. Tot nu toe stond Die Mannschaft acht keer in de eindstrijd van een WK en zes keer in die van een EK. De Duitsers wonnen zeven van die veertien finales (vier op WK, drie op EK).

Antoine Griezmann (vier) en Olivier Giroud (links, drie) waren samen al goed voor zeven van de elf Franse doelpunten op dit EK.
Antoine Griezmann (vier) en Olivier Giroud (links, drie) waren samen al goed voor zeven van de elf Franse doelpunten op dit EK.

● Frankrijk kan zich voor de vijfde keer in de historie plaatsen voor een finale van een groot toernooi. De Haantjes stonden eerder in twee WK-finales (1998 en 2006) en in twee EK-finales (1984 en 2000). De finales van 1984, 1998 en 2000 leverden de volle buit op.

● Frankrijk bleef in zijn laatste zeventien toernooiwedstrijden op eigen bodem ongeslagen (W15, G2). De laatste nederlaag dateert van het EK 1960: 0-2 tegen Tsjechoslowakije.

● Geen enkele ploeg op het EK 2016 scoorde meer dan Frankrijk (elf goals). De treffers kwamen tot nu toe van Antoine Griezmann (vier), Olivier Giroud (drie), Dimitri Payet (drie) en Paul Pogba (één).

● Frankrijk verloor maar één van zijn twaalf interlands in Stade Vélodome in Marseille, tegen acht zeges en drie gelijke spelen.

● Duitsland won zes van zijn zeven strafschoppenreeksen op grote toernooien, terwijl de Fransen drie van de zes penaltyseries overleefden.

Bron: Opta

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.