Duitsers hopen dat de EK-historie zich nog eens herhaalt

Duitsland plaatste zich zondagavond door een 2-1 zege op de Denen als groepswinnaar uit Poule B voor de kwartfinales van Euro 2012. Voetbal International zet die prestatie in historisch perspectief. Duitsland overleefde voor de zesde keer de groepsfase op een EK. Bovendien was het zondagavond in Lviv de vierde keer dat Die Mannschaft als groepswinnaar naar de knock-outfase doorstroomde.

Duitsers hopen dat de EK-historie zich nog eens herhaalt

Opmerkelijk genoeg werd Duitsland na twee van de drie voorgaande groepszeges Europees kampioen, in 1980 en in 1996. Alleen in 1988 strandde Duitsland in de halve finale (2-1 nederlaag tegen Nederland), nadat het in groep A nog boven Italië, Spanje en Denemarken was geëindigd.

In 1980 stoomde Duitsland in een groep met Tsjechoslowakije (1-0), Nederland (3-2) en Griekenland (0-0) met twee zeges en één gelijkspel linea recta door naar de finale, waarin het gastland België versloeg door een late goal van Horst Hrubesch (2-1).

Zestien jaar later werd Duitsland opnieuw Europees kampioen, nadat het in een groep met Italië, Rusland en de latere finalist Tsjechië bovenaan was geëindigd met zeven punten. Na een 2-1 overwinning op Kroatië en een gewonnen strafschoppenserie tegen Engeland rekenden de Duitsers in de finale op Wembley af met de Tsjechen, door een golden goal van Oliver Bierhoff.

Curieus feit is dat Duitsland het EK twee keer won nadat het vier jaar eerder nog verliezend finalist was op de Europese eindronde. Zowel in 1980 als in 1996 ging Duitsland er met de Coupe Henri Delauney vandoor, nadat het die vier jaar eerder in finales tegen Tsjechoslowakije en Denemarken nog aan zich voorbij had zien gaan.

Als de geschiedenis zich voor de derde keer herhaalt, zouden de Duitsers dit jaar andermaal de titel voor zich opeisen. Tijdens het laatste EK in 2008 verloor Duitsland immers nog de finale van Spanje, dat Fernando Torres destijds in Wenen het enige doelpunt zag maken. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's