Duitse titelstrijd weer spannend ondanks goal Robben

Voor het eerst dit seizoen heeft Bayern München punten laten liggen in een thuiswedstrijd in de Bundesliga. Ondanks het tweede doelpunt van 2016 van Arjen Robben zorgde FSV Mainz 05 voor een daverende stunt: 1-2. Door het tweede verlies van het seizoen ziet Bayern achtervolger Borussia Dortmund tot op vijf punten naderen.

Bayern München – FSV Mainz 05 1-2
Bayern begon eindelijk weer eens met Robben én Franck Ribéry aan de aftrap. Zo makkelijk als het tijdens de laatste keer ging tegen Shakhtar Donetsk (7-0) verging het de Zuid-Duitsers echter niet. Mainz vertaalde de uitstekende vorm van 2016 – vier zeges met als resultaat een vijfde plaats – na 25 minuten in een voorsprong. Uit een vlijmscherpe counter schoot Jairo Samperio raak, een doelpunt dat eigenlijk volledig uit het niets kwam.

De in de Allianz Arena oppermachtige koploper van Duitsland had daarvoor immers al kunnen scoren. Ribéry liet zich bij zijn eerste basisplaats in de Bundesliga in ruim een jaar tijd gelden door Arturo Vidal en Juan Bernat met uitstekende acties in stelling te brengen, maar Loris Karius had twee prima reddingen in huis. Vlak voor rust probeerde ook Robben het met een karakteristieke dribbel, maar zijn schot ging gevaarlijk voorlangs.

Onder toeziend oog van de weer op vrije voeten zijnde Uli Hoeness scoorde Arjen Robben, maar het mocht niet baten.

Omdat Bayern dit seizoen nog geen punt liet liggen in thuisduels dacht trainer Pep Guardiola het zich te kunnen permitteren Douglas Costa en Thomas Müller op de bank te houden. Nadat Christian Clemens na rust bij een nieuwe tegenstoot wild naast had schoten op aangeven van Mainz-clubtopscorer Yunus Malli, besloot de Spanjaard alsnog zijn twee aanvalstroeven te brengen. Robbery bleef echter Bayerns gevaarlijkste wapen.

Toen Robben in de 64ste minuut mocht aanleggen uit een pass van Vidal, was het eindelijk raak. Na de loepzuivere schuiver van de 32-jarige Oranje-captain maakte Der Rekordmeister jacht op de 2-1, maar het was verrassend genoeg Mainz dat scoorde. Invaller John Córdoba (foto) completeerde de stunt vijf minuten voor tijd door de bal langs Manuel Neuer te plaatsen. Trainer Martin Schmidt wist niet wat hem overkwam. De spanning in de Bundesliga is weer enigszins terug.

SV Darmstadt 98 – Borussia Dortmund 0-2
Borussia Dortmund profiteerde met een eenvoudige uitoverwinning bij Darmstadt 98 van de misstap van koploper Bayern. Adrián Ramos bezorgde Die Schwarzgelben in de 38ste minuut de voorsprong en die kwam na rust niet meer in gevaar. Eric Durm bepaalde de eindstand acht minuten na rust op 0-2. Door de vierde zege op rij komt Borussia op vijf punten van FC Hollywood, dat zaterdag naar Dortmund komt.