Duitse bondscoach voor Irak: 'Bang? Welnee'

Bernd Stange (54) wordt de nieuwe bondscoach van Irak. De Duitser, afgelopen seizoen werkloos en laatstelijk werkzaam in het Australische Perth, staat op het punt om een vierjarig contract te tekenen. Ondanks de Amerikaanse oorlogsdreiging.

'Ik ben al een jaar werkloos', verklaarde Stange vrijdag in Bild zeitung. 'Voor een man van mijn leeftijd liggen de baantjes niet voor het oprapen. En met Irak heb ik de kans om naar het WK van 2006 te gaan.'

Bernd Stange was de laatste bondscoach van de DDR, voor dat dat land in 1990 weer werd herenigd met West-Duitsland. Twee jaar geleden was hij werkzaam in Perth; in juli van dit jaar werd hij benaderd door Irak. Stange: 'In Bagdad heb ik gesproken met Saddams zoon Uday, die voorzitter is van de voetbalbond. Na overleg met de wereldvoetbalbond FIFA en het Duitse ministerie van Buitenlands Zaken heb ik besloten op de aanbieding in te gaan.'

Golfoorlog

De onafwendbare geachte aanval van de Verenigde Staten heeft zonder twijfel zijn weerslag op het voetbal in Irak. Wellicht niet eens zozeer op de nationale competitie, want tijdens de Golfoorlog werd het seizoen 1990/91 zelfs tot een einde gebracht. In Nederland werd in het laatste maanden voor de bevrijding de noodcompetitie stopgezet. Er waren begrijpelijkerwijs wel andere prioriteiten in de barre winter van 1944/45.

Mogelijk dat de Iraki's dus gewoon doorgaan met hun nationale kampioenschap, al zal binnen enkele clubs het oproer kraaien als de Saddam-clan is verdreven. Zoals de zonen van Nicola Ceaucescu zich intensief bemoeiden met het Roemeense voetbal en Steau Boekarest jaar in jaar uit naar de landstitel manoevreerden, zo is ook Saddam Hoesseins zoon Uday intensief betrokken bij het reguleren van het voetbal in zijn vaderland.

Internationale ontzetting wekte Uday als bondsvoorzitter in 1997. De Engelse krant The Observer maakte melding van martelpraktijken naar aanleiding van het verspelen van de WK-kwalificatie. Nadat Irak op 6 juni in Bagdad had verloren van Kazachstan, ging het drie weken later in de voormalige Sovjet-republiek met 3-1 ten onder. Weg kans op deelname aan het WK in Frankrijk. Uday was in alle staten. Hij had geëist dat Irak zich tussen de beste landen ter wereld zou scharen.

Deportatie

Dat was in 1986 ook gelukt, toen onder meer België de tegenstander was. Bij terugkomst uit Kazachstan wachtte de Iraakse selectie die zomer van 1997 een beroerde thuiskomst. Uday gelastte ijlings deportatie van de spelers en hun begeleiders naar de beruchte Radwaniya gevangenis waar Uday?s broer Qusai een genadeloos regime voerde. Naar verluidt vonden reeds duizenden, als revolutionairen aageduide burgers, er de dood. Dat lot bleef ?s lands beste voetballers gelukkig bespaard. Zij kregen voor hun wanprestatie zweepslagen op rug en voetzolen. In de handleiding van de beulen gelden dat als martelingen van de lichtste soort.

Irak speelde rond de Golfoorlog twee jaar lang geen interlands. Pas in het voorjaar van 1997, zes jaar nadat de Verenigde Staten het land binnenvielen, vond weer een interland in Bagdad plaats. De kwalificatie voor het WK 2002 eindigde voor Irak roemloos in de groepsfase, terwijl de Aziatische equivalenten van Europa Cup voetbal nog nooit een Iraakse eindzege heeft opgeleverd. Door te verwachten gebrek aan buitenlandse contacten, zal Irak ook de komende jaren in de internationale voetbalwereld geen rol van belang spelen.

Crazy

Bernd Stange is niet bang voor een eventuele oorlog. 'Ik kan ook gedood worden door een leeuw in Kameroen, of een slang in Australië', bagatellissert Stange de huidige situatie. 'Natuurlijk zijn de omstandigheden crazy, maar ik reken op een VN-missie en het gezonde verstand van Irak en de Verenigde Staten.' Duitsland zelf is tegenstander van een oorlog met Irak.

Bekijk hier al onze video's