Duikende Nijverdaller op WK-jacht met Guam

Reacties

Of Oranje het EK haalt is twijfelachtig, maar toch is het goed mogelijk dat zich deze week een Nederlander voor een eindronde plaatst. Zijn naam? Jan-Willem Staman (31), een in Nijverdal geboren international van Guam.

Duikende Nijverdaller op WK-jacht met Guam

In Nederland is Staman een grote onbekende. Hij speelde in de jeugd van FC Twente, maar werd nooit prof. Zijn doelpunten maakte hij in de anonimiteit, bij derdeklasser VV DES. Staman was een amateurvoetballer zoals zovelen. Zijn prestaties zouden nooit verder reiken dan de maandagse amateurvoetbalbijlage van de plaatselijke krant. Totdat hij besloot naar Bonaire te emigreren, waar hij aan de slag ging als duikinstructeur. Daar leerde hij zijn Amerikaanse vrouw kennen en in 2011 toog het stel naar Guam, een territorium van de Verenigde Staten.

Op Guam kon Stamans vrouw namelijk haar studie zeebiologie vervolgen. Staman zelf besloot er maar weer eens tegen een balletje te gaan trappen, nadat hij op Bonaire volledig was gestopt. En dat voetballen op Guam ging alleraardigst. Zo goed zelfs, dat bondscoach Gary White al snel op de deur klopte. Staman zei direct 'ja', maar zijn debuut liet tot dit jaar op zich wachten omdat hij eerst nog een Amerikaans paspoort moest bemachtigen. Inmiddels is hij met Guam volop in de race voor een ticket voor de Azië Cup en een plek in de volgende ronde van de WK-kwalificatiereeks.

'En het gaat boven verwachting goed', zegt Staman vanuit Qatar. In het oliestaatje is de voetbalploeg Guam op trainingskamp voor de uitwedstrijd tegen Turkmenistan van dinsdag. 'Hier kunnen we wennen aan de tijdzone en het weer. Het is hier wel een stukje kouder dan op Guam.'

Zeeschildpadden
Staman omschrijft het 160.000 zielen tellende Guam als tropisch paradijs. 'Het is net een ansichtkaart', zegt de aanvaller. 'We hebben prachtige stranden, watervallen en veel jungle. En natuurlijk al het leven in de zee.' Al dat moois trekt veel toeristen aan, vooral uit Japan en Zuid-Korea. Als duikinstructeur vaart Staman er wel bij. Zo wisselt hij het zwemmen met zeeschildpadden af met het maken van doelpunten voor zijn club Quality Distributors.

Maar de afgelopen periode vindt Staman zichzelf vaker terug op een voetbalveld dan tussen de koraalriffen. 'Het is aardig druk met de nationale ploeg', zegt hij. Begin dit jaar speelde hij zijn eerste twee interlands in de oefenwedstrijden tegen Hong Kong (1-0) en Singapore (2-2). Daarna zag hij Guam als reserve winnen in de WK-kwalificatiereeks van Turkmenistan (1-0) en India (2-1), maar verpulverd worden in Teheran door Iran (6-0). Vorige maand, thuis tegen Oman (0-0) stond Staman voor het eerst in de basis.

'Ik heb al aardig wat van de wereld gezien, maar als voetballer kom ik nu toch wel op bijzondere plekken', zegt Staman. 'Dat stadion waar we in Iran speelden, behoort tot een van de allergrootste ter wereld. Er kunnen wel 100.000 man in geloof ik. Dat was wel een heel mooie ervaring.'

154ste
Guam bereikte in juli zijn hoogste klassering ooit op de wereldranglijst (154ste) en staat nu derde in Groep D. De eerste drie landen plaatsen zich rechtstreeks voor de Azië Cup van 2019. De eerste twee gaan naar de volgende ronde van de WK-kwalificatiecyclus. 'Dus als we volgende week dinsdag van Turkmenistan winnen, kunnen we al geplaatst zijn voor de Azië Cup', weet Staman, wiens collega-internationals grotendeels uitkomen in de zes teams tellende eilandcompetitie of voor Amerikaanse universiteitsteams.

Of Staman er in 2019 zelf bij is, valt te bezien. Niet alleen omdat hij dan al 35 is, maar ook omdat hij en zijn vrouw overwegen het eiland te verlaten. 'Zij komt uit San Francisco, ik uit Nederland. Als we onze families willen bezoeken zijn we niet alleen veel tijd, maar ook veel geld kwijt. Dus we denken er over na om een nieuwe woonplaats te zoeken.'

Waar die woonplaats ook is, het liefst blijft Staman international van Guam. 'Want het is voor een voetballer als ik prachtig om interlands te mogen spelen. Wie had dat nou gedacht?'

Stand Groep D Aziatische WK-kwalificatiereeks
Iran 3 7
Oman 3 7
Guam 4 7
Turkmenistan 3 1
India 3 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.