Dubieuze knipoog-Kroaat Vida goud waard voor Dinamo

In de tweede voorronde van de Champions League ontsnapte Dinamo Zagreb woensdag aan uitschakeling en opnieuw speelde Domagoj Vida een opvallende rol bij de kampioen van Kroatië. In de achtste minuut van de blessuretijd zorgde hij voor de beslissing tegen het Bulgaarse Ludogorets Razgrad (3-2 winst).

In Nederland kennen we hem als de knipoog-Kroaat. De blonde centrale verdediger van Dinamo Zagreb die in de Champions League-wedstrijd op 7 december vorig jaar tegen Olympique Lyon spits Bafetimbi Gomis wat al te opzichtig liet scoren en met een knipoog de goals van zijn Franse opponent begroette.

De 7-1 nederlaag van Dinamo kostte Ajax een vervolg in de Champions League. Korte tijd later verschenen in de kranten foto's van Vida die een gokkantoor uitliep. De elfvoudig international van Kroatië, deze zomer nog actief op het EK in Oekraïne en Polen, was even wereldnieuws en leek - hoewel er niets bewezen was - voorgoed een besmette naam in de voetballerij.

Een kleine zeven maanden na het duel met Lyon balanceerde Dinamo op de rand van uitschakeling. Na de 1-1 vorige week in Bulgarije kwam Ludogorets tot twee keer toe op voorsprong in Zagreb, maar vanaf de 57ste minuut moesten de bezoekers met tien man verder omdat de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer besloot om Marcelinho zijn tweede gele kaart te geven.

Niet veel later kwam Dinamo op gelijke hoogte, maar de 2-2 was niet voldoende voor een plek in de derde voorronde van de Champions League. Er moest nog één keer gescoord worden en dat gebeurde uiteindelijk ook, in de 98ste minuut. Vida kreeg het doelpunt op zijn naam in een hectische blessuretijd waarin Zwayer nog vijf gele en één rode kaart uitdeelde. Foto: VI Images