Dubbelslag Griezmann voorkomt Ierse stunt tegen Frankrijk

Frankrijk heeft zich ten koste van Ierland geplaatst voor de kwartfinale. Het gastland knokte zich terug van een vroege achterstand: 2-1.

Slechts twintig minuten had Antoine Griezmann nodig om na rust de wedstrijd tegen Ierland totaal op de kop te zetten. Bondscoach Didier Deschamps had de aanvaller van Atlético Madrid halverwege van de rechterflank gehaald en hem als nummer 10 in de rug van spits Olivier Giroud gezet.

Vanaf die positie kantelde Griezmann met twee doelpunten de wedstrijd. Eerst kopte hij fraai een voorzet van Bacary Sagna binnen. Daarna was de Franse aanvaller scherp toen Giroud de bal met zijn hoofd aflegde. Griezmann nam het speeltuig in een vloeiende beweging mee en schoot beheerst binnen.

In de 66ste minuut leek Griezmann, opnieuw na voorbereidend werk van Giroud, zelfs op weg naar zijn hattrick. De Ierse verdediger Shane Duffy trok toen echter aan de handrem en incasseerde daarvoor de rode kaart. Met tien man bleek een Ierse stunt in het restant van de wedstrijd niet meer mogelijk. De mannen van bondscoach Martin O'Neill mochten zelfs van geluk spreken dat André-Pierre Gignac tegen de lat schoot.

Paul Pogba veroorzaakt een strafschop door Shane Long omver te lopen.

In de eerste helft leek Ierland nog op weg om het gastland verrassend uit het toernooi te knikkeren. In de derde minuut schoot Robbie Brady namelijk een strafschop binnen, na een overtreding van Paul Pogba op Shane Long. Een Frans antwoord op die goal bleef lang uit, maar de dubbeslag van Griezmann bleek uiteindelijk voldoende om de kwartfinale te bereiken.

Frankrijk neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen IJsland en Engeland. Die achtste finale begint maandag om 21.00 uur.

Lees later op VI.nl de analyse van dit duel en meer over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.