Dubbelslag De Jong helpt effectief PSV aan JC Schaal

PSV heeft in de strijd om de Johan Cruijff Schaal weinig mogelijkheden nodig gehad om FC Groningen aan de kant te zetten: 0-3.

In de officiële opening van het nieuwe voetbalseizoen maakte PSV in de openingsfase een onwennige indruk. Het was namelijk bekerwinnaar Groningen dat de aanval zocht en met name via de rechterflank met Hans Hateboer en Jarchinio Antonia gevaar stichtte. Serieus in de problemen kwam PSV echter niet en bij de eerste kans voor de Eindhovenaren in de 24ste minuut was het direct raak. Uit een voorzet van Santiago Arias kopte Luuk de Jong tegendraads de openingstreffer binnen.

Vlak na rust had Adam Maher ook aan één mogelijkheid genoeg om toe te slaan. De aanvallende middenvelder speelde zichzelf met een dribbel vrij en schoot met zijn linkerbeen de bal in de verre hoek: 0-2. Zo keek Groningen al veertig minuten voor tijd – ondanks het bij vlagen attractieve spel – tegen een kansloze achterstand aan.

Het zat de noorderlingen ook niet mee toen ze vlak voor rust twee kansen kregen op de gelijkmaker. Eerst was een inzet van Albert Rusnák te zwak om doelman Jeroen Zoet in de problemen te brengen, vervolgens had Bryan Linssen pech toen hij met een vlammend schot de paal raakte. De van Heracles Almelo overgekomen aanvaller kon zijn debuut zo niet bekronen met een doelpunt.

Terwijl Groningen na het doelpunt van Maher direct de jacht opende op de aansluitingstreffer, was een vinnige tegenaanval van PSV voldoende om het duel definitief te beslissen. Toen Groningen nog aan het klagen was bij scheidsrechter Bas Nijhuis na een niet gegeven strafschop vanwege een vermeende overtreding van Jorrit Hendrix, maakte De Jong met een volley aan alle spanning een einde: 0-3.

Slechts de invalbeurt van PSV-nieuwkomer Gastón Pereira leek in de slotfase nog voor wat opwinding te zorgen. Nadat de Uruguayaan zijn entree had gemaakt kreeg de wedstrijd toch nog een boeiend slot. Arias versierde een strafschop, die door invaller Andrés Guardado werd gemist. Sergio Padt voorkwam met een knappe redding een nog pijnlijkere uitslag voor Groningen.

Simon Poulsen debuteerde als linksback voor PSV. Hij werd in de 69ste minuut afgelost door Joshua Brenet. Poulsen neemt in de selectie van PSV de plek in van Abel Tamata, die juist voor FC Groningen debuteerde.

Met zijn dubbelslag evenaarde De Jong zijn trainer Phillip Cocu als all-time topscorer van de strijd om de Johan Cruijff Schaal met in totaal drie goals. Ook Jeremain Lens, Mateja Kezman en Jari Litmanen maakten drie doelpunten in duels om de Nederlandse Super Cup. De derde goal betekende ook voor PSV een record, want de Eindhovenaren staan nu op 29 treffers in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat is één goal meer dan de vorige recordhouder Ajax.

Met de tiende winst van de Nederlandse Super Cup in de clubhistorie scherpt PSV daarnaast zijn voorsprong op Ajax, dat acht keer won, aan. Op 8 augustus begint de ploeg van Cocu de competitie met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, een dag later ontvangt Groningen FC Twente. In de daaropvolgende competitieronde staat in het Phillips Stadion een nieuwe confrontatie tussen PSV en Groningen op de rit.