Druk op Dortmund, goed humeur bij Bayern

Reacties

De tweede speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de meest interessante teams.

Druk op Dortmund, goed humeur bij Bayern

Ongewild is de druk op Borussia Dortmund voor het bezoek van vanavond aan FC Augsburg, de ploeg van captain Paul Verhaegh, fors toegenomen. Alle positieve berichtgeving vooraf ten spijt, is de vice-kampioen nog lang niet waar het wil zijn. Tijdens de 0-2 thuisnederlaag tegen Bayer Leverkusen kwam BVB al na negen seconden op achterstand – een record in de Bundesliga. Die wedstrijd bleek vooral dat de nieuw aangetrokken spits Ciro Immobile tijd nodig heeft zijn supervoorganger Robert Lewandowski te doen vergeten. Op het pressievoetbal van Bayer Leverkusen had de formatie van Jürgen Klopp geen antwoord. Evenals zijn ambtcollega Pep Guardiola mist Klopp nog tal van spelers, die mede door het WK nog niet wedstrijdfit zijn. Mede hierdoor liet de oefenmeester zich ontvallen mogelijk nog een nieuwe speler aan te trekken deze transferwindow. Een van de mannen die tegen Augsburg sowieso ontbreekt, is de met spierproblemen kampende Abwehrchef Mats Hummels.

Bayern München zal een dag later goed gehumeurd aantreden voor de uitwedstrijd tegen Schalke 04. Met de van AS Roma afkomstige verdediger Mehdi Benatia en middenvelder Xabi Alonso (Real Madrid) zit trainer Pep Guardiola wat ruimer in zijn opties. Want de Catalaanse oefenmeester moest vorige week tijdens de openingswedstrijd tegen VfL Wolfsburg op de reservebank plaats inruimen voor piepjonge talenten, zoals Pierre Højberg (19) en Lucas Scholl (18).

De broers Kevin-Prince en Jérome Boateng staan mogelijk weer tegenover elkaar.
De broers Kevin-Prince en Jérome Boateng staan mogelijk weer tegenover elkaar.

Begin deze week was het onduidelijk of het in Gelsenkirchen tot een confrontatie tussen de gebroeders Boateng zou komen. Bayern kan weer beschikken over Jérôme Boateng, die terug is van een schorsing. Zijn halfbroer Kevin-Prince lijkt bij Schalke 04 plaats te moeten nemen op de reservebank. Van maandag tot woensdag was de Ghanees international vanwege fysieke ongemakken niet in staat te trainen, bovendien werd Schalke's leider op het middenveld de voorbije wedstrijden fors bekritiseerd. Die Königsblauen werden uitgeschakeld in het bekertoernooi door derdeklasser Dynamo Dresden en verloren de eerste speelronde met 2-1 bij Hannover 96, ondanks een goal van Klaas-Jan Huntelaar. Hoofdtrainer Jens Keller weet dat zijn positie bij een nieuwe tik ernstig in het nauw komt. Sportmanager Horst Heldt heeft zijn coach afgelopen week al diverse keren publiekelijk moeten verdedigen.

VfL Wolfsburg speelt zaterdagmiddag de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Interessant wordt te zien hoe de spitsenhiërarchie eruit ziet. Ivica Olic startte vorige week in München in de basis, Bas Dost bleef op de bank, nieuwkomer Nicklas Bendtner nam als negentiende man plaats op de tribune. De vraag rijst of trainer Dieter Hecking de volgorde gaat veranderen. Rondom Dost blijven tenslotte de speculaties dat hij naar Nederland terugkeert.

De positie van Bas Dost bij VfL Wolfsburg is ongewis
De positie van Bas Dost bij VfL Wolfsburg is ongewis

Datzelfde tijdstip fungeert Bayer Leverkusen, de revelatie tot nu toe in de Bundesliga, als gastheer van Hertha BSC. Met name Roy Beerens kent een goede start bij de Berlijnse club. Vorige week debuteerde de van AZ overgekomen vleugelspits in de Bundesliga met een assist in het duel met Werder Bremen; de week daarvoor was hij trefzeker tijdens de bekerwedstrijd bij Viktoria Köln. Waar trainer Jos Luhukay tevreden is met zowel Beerens als de nieuw aangetrokken John Heitinga, hoopt de club zich nog te versterken met een aanvaller. Voormalig Feyenoorder Salomon Kalou, contractspeler van Lille, staat op het punt dat gewenste nieuwe gezicht te worden.

Rafael van der Vaart verkeert in vorm bij Hamburger SV. Maar als collectief presteert zijn ploeg vooralsnog uitermate zwak. Het bekerduel bij Energie Cottbus werd slechts na strafschoppen gewonnen en de eerste speelronde bij het gepromoveerde 1. FC Köln (0-0) werd er niet gescoord. Derhalve staat op de thuiswedstrijd tegen SC Paderborn, eveneens deze zomer aufgestiegen, de nodige druk. Dezer dagen hoopt HSV nog enkele overbodige spelers (Per Skjelbred, Jacques Zoua, Jonathan Tah) van de loonlijst te schrappen dan wel te verhuren. Wat trainer Mirko Slomka betreft blijft captain Van der Vaart de club trouw. Afgezien van speculaties over interesse van Trabzonspor, lijkt de Ajacied daadwerkelijk in Hamburg te blijven.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.