Droomstart Sneijder helpt Utrecht aan eerste zege

FC Utrecht heeft met dank aan debutant Rodney Sneijder de eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Op eigen terrein werd Roda JC Kerkrade, mede door een treffer van de Ajax-huurling, verslagen met 3-1.

In het eerste bedrijf waren de Limburgers aanmerkelijk gevaarlijker dan de thuisploeg. Hoewel de eerste kans voor Sneijder was – hij speelde de bal te ver voor zich uit toen hij op doelman Rob van Dijk afging – mocht Utrecht niet klagen dat het in de eerste helft maar bij één tegentreffer bleef.

Mitchell Donald raakte de lat en Davy De Beule zag een inzet op de paal belanden. Mads Junker was na 38 minuten wel trefzeker. De manier waarop de Deen doel trof, was schitterend. Met een ingenieuze hakbal achter het standbeen langs promoveerde Junker, die de bal ook nog eens in de stuiter nam, een voorzet van Wiljan Pluim tot een treffer: 1-0.

Nog voor de onderbreking kwam het hard werkende Utrecht langszij. De Australiër Tommy Oar, een van de uitblinkers bij de thuisploeg, schoot vanuit de draai knap raak. Die gelijkmaker betekende tevens de ruststand.

Na precies een uur spelen brak hét moment voor Sneijder aan. In zijn eerste duel voor Utrecht, waarbij ook de van Excelsior overgekomen Daan Bovenberg debuteerde, viel de bal na een klutssituatie in het vijandelijke zestienmetergebied voor zijn voeten. Sneijder toonde zich, onder toeziend oog van broer Wesley (hij zat op de tribune), gretig en schoot de bal dankbaar in het doel: 2-1.

Nadat Mulenga al een mooie kans had gemist, beslisten de Domstedelingen het duel in de 73ste minuut. Oar brak door op de linkerflank en had een afgemeten voorzet in huis. Mulenga kopte via het hoofd van verdediger Jimmy Hempte, die zich wel heel makkelijk liet aftroeven, raak en bepaalde daarmee de eindstand op 3-1.

Door de zege staat het door blessures geplaagde Utrecht, met Erwin Koeman (zie foto onder) als hoofdcoach, na vier speelronden op vijf punten. Voor Roda zijn de zorgen groter. De Limburgers verloren de laatste drie wedstrijden op rij en vergaarden pas drie punten. <br /><br /> Foto: VI Images