Droomdebuut Pedro helpt Chelsea aan eerste zege

Pedro luisterde zijn eerste wedstrijd in het Chelsea-shirt op met een doelpunt en een assist. De Engelse kampioen hield zondag op bezoek bij West Bromwich Albion met tien man knap stand en won voor het eerst dit seizoen in de Premier League (2-3).

Chelsea troefde onder meer Manchester United af in de strijd om Pedro en afgaande op zijn eerste optreden in Londense dienst is de komst van de flankspeler een gouden zet. De Spanjaard opende in de twintigste minuut de score. Pedro vond een gaatje in de West Bromwich-verdediging en was met zijn linkerbeen trefzeker dankzij een van richting veranderde schuiver in de hoek. Tien minuten later legde de debutant de bal met een lage voorzet (of was het een mislukt schot?) panklaar voor Diego Costa, die er eenvoudig 0-2 van maakte.

Manager José Mourinho leek na de tweede treffer opgelucht adem te kunnen halen na een enerverend begin. Na een klein kwartier spelen had arbiter Mark Clattenburg de thuisploeg immers een strafschop toegekend na een overtreding van Nemanja Matic op Callum McManaman. James Morrison knalde vanaf elf meter de bal recht door het midden en zag Thibaut Courtois redding brengen met diens rechterknie.

Morrison herstelde zijn misser tien minuten voor rust op indrukwekkende wijze. De middenvelder promoveerde een artistieke pass van José Salomón Rondon, die de bal met een omhaal klaarlegde, tot assist. De middenvelder schoot hard raak vanaf de rand van het zestienmetergebied: 1-2. Een kwartier na rust tekende de Schot op aangeven van McManaman met een kopbal voor zijn tweede treffer van de middag.

Maar doordat César Azpilicueta de landskampioen met zijn eerste doelpunt in de Premier League nog vóór de pauze op 1-3 had gezet, keek West Bromwich met nog een half uur te spelen nog altijd tegen een achterstand aan. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker tegen tien man. John Terry moest het veld verlaten na een overtreding op de doorgebroken Rondon, waarvoor de aanvoerder zijn tweede gele kaart kreeg. Een pijnlijk moment voor Terry, die vorige week in de topper bij Manchester City (3-0 verlies) na de eerste helft naar de kant werd gehaald door Mourinho vanwege zijn gebrek aan snelheid.

Ondanks de toenemende druk van de thuisploeg hield Chelsea in de slotfase stand. Door de zege op karakter maakten de Londenaren een einde aan een reeks mindere resultaten. The Blues verloren de strijd om het Community Shield van Arsenal (1-0) en wisten vervolgens ook tegen Swansea City (2-2) en Manchester City niet te winnen. Mede dankzij de uitblinkende Pedro, die een applauswissel kreeg van Mourinho, zegevierde Chelsea voor het eerst dit seizoen.