Droomdebuut bezorgt Depay twee Oranje-records

PSV'er Memphis Depay beleefde woensdag in Porto Alegre een middag om nooit te vergeten. De 20-jarige Oranje-aanvaller luisterde zijn WK-debuut op met een hoofdrol in de benauwde zege op Australië.

Depay leverde in de 58ste minuut de assist voor de gelijkmaker van Robin van Persie (2-2) en tekende tien minuten later zelf met een afstandschot voor de winnende goal.

Met die bijdrage vestigde Depay een record: hij is de eerste Oranje-international die op een WK-eindronde als invaller een doelpunt voorbereidt én er zelf eentje maakt.

Bovendien kroonde hij zich met twintig jaar en vier maanden tot Nederlands jongste doelpuntenmaker aller tijden op een WK. Dat record was sinds het WK 1998 in handen van Boudewijn Zenden, die 21 jaar en tien maanden jong was toen hij in de verloren strijd om de derde plaats tegen Kroatië (1-2) tot scoren kwam.

Depay is de 150ste speler in de Oranje-historie die in actie komt op een EK- of WK-eindronde. In totaal hebben nu vijftien van de 23 spelers in de huidige Oranje-selectie speelminuten gekregen op het toernooi in Brazilië.