'Drogba was ook al 26 toen hij bij Chelsea kwam'

In de nieuwe Voetbal International meer over Quincy Owusu-Abeyie.

'Drogba was ook al 26 toen hij bij Chelsea kwam'

Quincy Owusu-Abeyie, de ooit zo beloftevolle aanvaller van Arsenal en Jong Oranje, leidde de voorbije jaren een nomadenbestaan en speelt nu namens Málaga in de Primera Divisón. Hij werd door Arsenal-manager Arsène Wenger gezien als de man die in de voetsporen van legende Thierry Henry kon treden. Als B-junior weggestuurd bij Ajax maakte hij in Noord-Londen naam als frivole linkerspits met snelheid, acties en spektakel.

Quincy Owusu-Abeyie heeft als vleugelflitser bij Málaga dit seizoen de lastige taak de hoofdmacht voor degradatie te behoeden. 'De kwaliteit van het leven is hier enorm', stelt Quincy. Sportief valt er tot nu toe weinig te genieten, met als voorlopig dieptepunt het ontslag begin november van de Portugese coach Jesualdo Ferreira.

Na zijn min of meer gedwongen vertrek bij The Gunners in januari 2006 hoopte Owusu-Abeyie via Spartak Moskou alsnog de top te bereiken. Maar de Russische grootmacht verhuurde hem aan achtereenvolgens Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City en Portsmouth; meestal voor minder dan zes maanden.

Ook ditmaal is er sprake van verhuur, al houdt Málaga hem tenminste een volledig seizoen aan boord. 'En de club heeft een optie tot koop', is hij hoopvol. Drie miljoen euro moet Málaga komende zomer ophoesten aan Al-Sadd, de huidige eigenaar van Quincy, om hem permanent te contracteren.

Málaga is sinds afgelopen zomer in handen van Abdallah Ben Nasser Al-Thani, een Qatarese sjeik die voor 36 miljoen euro alle aandelen overnam. En tussen de clubs Portsmouth, Al-Sadd en Málaga zijn de voorbije jaren wel vaker spelers uitgewisseld. 'Het enige dat ik kan bedenken is dat ze wisten dat ik een WK met Ghana ging spelen', aldus Quincy

Ook het verhaal bij Jong Oranje eindigde dramatisch toen toenmalig bondscoach Foppe de Haan vernietigend naar Owusu-Abeyie uithaalde door hem als 'onhandelbaar' te omschrijven. Het kwam vervolgens tot een breuk met de KNVB. Halverwege 2007 ging Owusu-Abeyie interlands spelen voor Ghana, het land van zijn ouders. 'Nog altijd sta ik voor honderd procent achter mijn keuze', stelt Quincy.

'Wat achteraf misschien niet goed is geweest, is mijn keuze voor Spartak Moskou. Financieel was het een goede move, maar voor mijn carrière niet. Het niveau was heel behoorlijk, maar langzaam voelde ik mezelf uit beeld verdwijnen. Maar ik wil niet te veel meer achterom kijken. Didier Drogba was ook al 26 toen hij bij Chelsea kwam. Ik ben nu 24 en wil nog steeds de speler worden die ik denk te kunnen worden.'

Málaga speelt zondagmiddag om 17.00 uur thuis tegen Racing Santander.

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's