Drama-minuut Botteghin breekt Feyenoord op in Odessa

Feyenoord heeft genoegen moeten nemen met een punt als resultaat van de uitwedstrijd tegen Zorya Luhansk (1-1). Kort voor rust keerden de Rotterdamse kansen in het Europa League-duel.

In de 43ste minuut stapte Eric Botteghin met een betrokken gezicht van het veld. De verdediger besefte dat hij er verantwoordelijk voor was dat de avond van Feyenoord in Odessa in een tijdsbestek van drie minuten een compleet ander gezicht had gekregen.

De inkt in het boekje van scheidsrechter Jakob Kehlet was nauwelijks droog toen de naam Botteghin voor de tweede keer werd genoteerd. Dit keer werd de Feyenoorder bestraft voor hands, ook al claimde hij tevergeefs dat de bal in zijn gezicht kwam. Omdat de actie ook nog eens in het strafschopgebied plaatsvond, had de Deense arbiter ook nog eens naar de stip gewezen.

Botteghin moest in de catacomben constateren dat Brad Jones in eerste instantie nog redde op de penalty van Rafael Forster. Maar in de rebound bleef de doelman een antwoord schuldig op de tweede poging van de Braziliaanse Zorya-verdediger.

De treffer van Zorya maakte het drama van de eerste helft compleet voor Feyenoord, dat daarvoor hard op weg was naar een volgend Europees succes. De Rotterdammers speelden niet hun beste wedstrijd, maar kenden een relatief zorgeloze avond. De openingstreffer van Nicolai Jørgensen – hij kopte na een kwartier raak uit een voorzet van Dirk Kuijt – had extra aanleiding voor optimisme gegeven.

Van dat positieve gevoel was in de tweede helft minder over. Met het inbrengen van verdediger Miquel Nelom voor Jørgensen anticipeerde trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens de rust op de uitsluiting van Botteghin. Het was het antwoord op de verwachte grotere druk van Zorya.

Feyenoord ontsnapte tot twee keer toe aan een achterstand, waarbij de arbiter de woede van de Oekraïense formatie op de hals haalde. Zo claimde Ivan Petriak tevergeefs een strafschop na een op het oog vrijwillige valpartij. En werd de 2-1 van Vladyslav Kulach afgekeurd wegens buitenspel.

Met hangen en wurgen overleefde Feyenoord de Oekraïense jacht op de overwinning. De Rotterdammers roken af en toe aan meer dan een puntje. Marko Vejinovic had een kwartier voor tijd de 1-2 op zijn voet maar schoot over.

Over drie weken moet Feyenoord bij Manchester United het door het resultaat in Odessa vertroebelde zicht op overwintering in de Europa League weer verbeteren. Botteghin is er dan niet bij. De Rotterdammers kunnen met een zege op Old Trafford plaatsing voor de knock-outfase afdwingen.