Draait Barcelona op dezelfde datum de rollen om?

Reacties

De 37ste speelronde in de Primera División gaat zondag om 19.00 uur van start. Redacteur Oscar van der Horst blikt voor Voetbal International vooruit.

Draait Barcelona op dezelfde datum de rollen om?

Exact een jaar geleden, op 17 mei 2014, werd Atlético Madrid kampioen van Spanje in een uitwedstrijd bij Barcelona. En zondagavond kunnen de rollen omgedraaid worden, als Barcelona aantreedt in Estadio Vicente Calderón en bij winst niet meer te achterhalen is.

Een jaar geleden was deze ontmoeting doorslaggevend voor de titel. Barcelona was halverwege de partij virtueel kampioen, na een knal van Alexis Sánchez. Maar Diego Godín (foto boven) kopte de gelijkmaker binnen (1-1), waardoor de landstitel naar Madrid ging.

De belangen zijn ook nu voor beide ploegen groot. Atlético kan dan geen kampioen meer worden, de club moet zich plaatsen voor de lucratieve Champions League om de aansluiting met de Europese top niet te verliezen. Het elftal van Diego Simeone kan bij winst aan alle onzekerheid een einde maken en definitief beslag leggen op de derde plaats en rechtstreekse kwalificatie.

Scenario
Lang was het verschil tussen nummer een Barcelona en nummer twee Real Madrid twee punten, waardoor het scenario zou kunnen ontstaan dat Atlético zijn grote rivaal bij winst aan de landstitel zou helpen. Maar na het puntenverlies van De Koninklijke tegen Valencia (2-2) vorige week, hoeft de aanhang zich geen zorgen te maken om dat horrorscenario. De focus kan dus volledig op de eigen prestatie.

Atlético won van de laatste vijftien ontmoetingen er maar eentje van Barcelona, vorig seizoen in de Champions League (1-0). Sindsdien worden de wedstrijden vooral ontsierd door spijkerharde overtredingen van de Madrilenen. Brute aanslagen op een ongrijpbare Lionel Messi. En wie herinnert zich niet de schoen die spelmaker Arda Turan begin dit jaar in de strijd om de Copa del Rey uit frustratie naar de grensrechter gooide?

Arda Turan gooide op 28 januari in de Copa del Rey een schoen naar de grensrechter. Hier druipt hij met zijn jas over zijn hoofd af na de nederlaag tegen Barcelona (2-3).
Arda Turan gooide op 28 januari in de Copa del Rey een schoen naar de grensrechter. Hier druipt hij met zijn jas over zijn hoofd af na de nederlaag tegen Barcelona (2-3).

Zonder de geschorste Tiago begint Atlético zondagavond aan de wedstrijd van het jaar, de grote finale voor de ploeg van Simeone. Alle registers zullen worden opengetrokken om het spel van Barcelona te ontregelen, zeker nu die ploeg ook de boel heel moet houden voor de twee finales die nog op de rol staan. Athletic de Bilbao (30 mei, Copa del Rey) en Juventus (Champions League, 6 juni) zijn daarin de tegenstanders. Luis Suarez kampt met een lichte hamstringblessure en is een groot vraagteken voor het duel in Madrid.

Concurrent
Barcelona-trainer Luis Enrique kan echter ook niet verwachten dat zijn ploeg de klus over een week eenvoudig klaart, wanneer Deportivo La Coruña naar Camp Nou komt op de laatste speeldag. Die ploeg, vroeger nog een geduchte concurrent om het kampioenschap, strijdt om degradatie en zal ook waar nodig de botte bijl hanteren. In de finalemaand gelden andere wetten.

Precies een jaar geleden concludeerde Barcelona op deze dag dat het seizoen op alle fronten was mislukt, na eerdere uitschakeling in de Champions League en de Copa del Rey, waarna coach Gerardo Martino meteen zijn ontslag indiende. Nu kan het tijdperk van Luis Enrique vorm krijgen met de eerste hoofdprijs, de onttroning van kampioen Atlético in het hol van de leeuw. Dat wordt nog een gevecht.

Programma
Villarreal 17-05
19:00
Málaga
Elche 17-05
19:00
Athletic de Bilbao
Deportivo La Coruña 17-05
19:00
Levante
Atlético Madrid 17-05
19:00
Barcelona
Real Sociedad 17-05
19:00
Granada
Córdoba 17-05
19:00
Rayo Vallecano
Getafe 17-05
19:00
Eibar
Espanyol 17-05
19:00
Real Madrid
Valencia 17-05
19:00
Celta de Vigo
Sevilla 17-05
19:00
UD Almería
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.