'Douglas jonge en potentiële topspeler voor Oranje'

Douglas slaagde in maart 2011 voor zijn inburgeringsexamen en kreeg onlangs zijn Nederlandse paspoort. Is de Braziliaanse verdediger van FC Twente een aanwinst voor Oranje? Een voetbaltechnische analyse.

'Douglas jonge en potentiële topspeler voor Oranje'

Als centrale verdediger heeft Douglas, behalve het vaste centrale duo Joris Mathijsen en John Heitinga, op dit moment concurrentie van Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Jeffrey Bruma, Nick Viergever en Bram Nuytinck. Wie dat rijtje ziet, stelt vast dat Douglas weleens het beste alternatief kan zijn achter Mathijsen en Heitinga.

Douglas is al sinds 2009 een van de beste centrale verdedigers van de Eredivisie. Hij is fysiek sterk, een kei in de duels en een rots in de branding, terwijl hij zich verder ook in opbouwend opzicht heeft ontwikkeld.

Douglas is een winnaar, maar daar ligt tegelijkertijd ook zijn zwakte. Hij kan dat zo overdrijven dat hij het overzicht verliest en verkeerde beslissingen neemt. Dat gebrek aan inzicht kan hem tevens verhinderen om zich verder te ontwikkelen.

Douglas zal dan ook het beste tot zijn recht komen naast een ervaren centrale verdediger die hem stuurt en hem in de tactische discipline houdt. Als Douglas erin slaagt zich daar open voor te stellen, heeft Oranje er een jonge en potentiële topverdediger bij.

Overigens is de verdediger niet meteen speelgerechtigd voor Oranje. De FIFA-reglementen – vastgesteld in juni 2008 – gebieden dat een genaturaliseerde voetballer na zijn achttiende minstens vijf jaar woonachtig moet zijn in zijn nieuwe land voordat hij daarvoor mag uitkomen. Voor Douglas betekent het dat hij officieel pas in september 2012 mag uitkomen voor Oranje.

De KNVB is echter vrij om dispensatie aan te vragen en kan dat ook meteen doen wanneer Douglas deze maand zijn paspoort krijgt. Die aanvraag heeft ook een redelijke kans van slagen, omdat Douglas een modelburger is die al jaren in Nederland samenwoont en een gezin vormt met een Nederlandse vriendin en een kindje.

De verwachting is echter wel dat een dergelijke dispensatieprocedure enige tijd in beslag zal nemen, zodat Douglas bij groen licht van de FIFA op zijn vroegst pas in februari, maart 2012 speelgerechtigd is. Het is echter niet uitgesloten dat Douglas met zijn Nederlandse paspoort op zak wel door de bondscoach mag worden uitgenodigd voor vriendschappelijke interlands. (Taco van den Velde) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's