Dost en De Bruyne leiden Wolfsburg naar historische zege

Trainer Jürgen Klopp vertrekt niet bij Borussia Dortmund met de DFB-Pokal. In de Duitse bekerfinale deden Kevin De Bruyne en Bas Dost hem namens VfL Wolfsburg de das om: 1-3. Voor Wolfsburg is het de eerste keer dat het de DFB-Pokal wint.

De finale in het Olympiastadion in Berlijn had alles in zich om een waar volksfeest te worden. Circa tachtigduizend man was afgekomen op de eindstrijd. Geen wonder, want voor zowel Wolfsburg als Dortmund is de beker dit seizoen een absolute hoofdprijs. In de Bundesliga was tegen het oppermachtige Bayern München immers geen eer te behalen.

Qua spektakel stelde de finale voor rust de vele fans zeker niet teleur. Aanvankelijk leek het een droomavond te gaan worden voor Klopp, de 47-jarige oefenmeester die aankondigde na dit seizoen te stoppen bij Dortmund. Zijn spelers waren vastberaden om hem een waardig afscheid te gunnen en gingen furieus van start. Binnen vijf minuten was het al raak, toen Pierre-Emerick Aubameyang met een volley scoorde na een voorzet van Shinji Kagawa.

In de achttiende minuut kreeg Marco Reus vervolgens een uitgelezen kans om de voorsprong van Dortmund te verdubbelen, maar de buitenspeler schoot over. Vier minuten later werd zijn misser genadeloos afgestraft door Wolfsburg. Doelman Mitchell Langerak keerde een vrije trap van Naldo nog, maar hij was kansloos op de rebound van Luiz Gustavo.

Met deze knal zette Kevin De Bruyne VfL Wolfsburg op het juiste spoor in de finale om de DFB-Pokal.

De gelijkmaker bleek de ommekeer in de wedstrijd te zijn, want nog voor rust bereikte Wolfsburg een comfortabele 3-1 voorsprong. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan Bas Dost. De Nederlandse spits kopte in de 38ste minuut op fraaie wijze een voorzet van Ivan Perisic binnen. Vijf minuten eerder gaf Kevin De Bruyne zijn visitekaartje af door met een schitterend afstandsschot Langerak te passeren.

Met de 3-1 achterstand op het scorebord kwam Dortmund in de tweede helft voor een hels karwei te staan. Wolfsburg plooide gesteund door de tussenstand terug en maakte het de ploeg van Klopp lastig om kansen te creëren. Kagawa was in de vijftigste minuut weliswaar dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn inzet strandde op de paal.

Dortmund kreeg daarnaast geen helpende hand van scheidsrechter Felix Brych, die meerdere penaltyclaims van BVB van de hand wees. Wolfsburg hield zo stand en boekte daarmee een historisch succes. Nooit eerder won de club van Dost de DFB-Pokal.