Dost efficiënter dan Cristiano Ronaldo, Messi en Robben

Bas Dost verkeert in de vorm van zijn leven. De veelscorende aanvaller van VfL Wolfsburg laat dit seizoen in competitieverband zelfs wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Arjen Robben achter zich.

Dost schroefde zijn seizoensproductie afgelopen zondag tijdens het bezoek aan Werder Bremen (3-5 zege) met twee goals op naar dertien treffers in twaalf Bundesliga-duels. In zijn laatste drie competitiewedstrijden voor Wolfsburg was Dost goed voor acht (!) doelpunten, een niet eerder geziene score in de 52-jarige Bundesliga-historie.

Gemiddeld heeft de spits deze jaargang slechts 63 minuten nodig om in competitieverband tot scoren te komen. Dat is het laagste aantal minuten van alle spelers die in de vijf grootste Europese competities minstens vijf keer hebben gescoord. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi volgen met respectievelijk 65 en 82 minuten per goal.

Bum-Bum-Bas scoorde dit seizoen in de Bundesliga niet alleen vaak, maar tekende ook veelvuldig voor de cruciale doelpunten. Zo zette hij zijn ploeg met acht van zijn dertien treffers op voorsprong (waarvan vier keer de openingsgoal) en maakte hij twee keer een achterstand ongedaan.

Dost speelt woensdagavond met Wolfsburg het bekerduel bij RB Leipzig. Aanstaande zaterdag wacht in de Bundesliga de uitwedstrijd tegen FC Augsburg.