Dost breekt de ban namens Wolfsburg tegen PSV

Reacties

PSV heeft zijn derde groepswedstrijd in de Champions League verloren. Op bezoek bij Wolfsburg werd de nederlaag (2-0) ingeleid door een treffer van Bas Dost.

Dost breekt de ban namens Wolfsburg tegen PSV

PSV had op 7 december 1977 voor het laatst gewonnen op bezoek bij een Duitse tegenstander, maar Phillip Cocu voelde vooraf dat er mogelijkheden lagen tegen de Duitsers. Ten opzichte van de nederlaag tegen CSKA Moskou (3-2) besloot de trainer van de Eindhovenaren zijn middenveld te versterken, met plaats voor Jorrit Hendrix én Adam Maher. De linksbuitenpositie liet hij open bij afwezigheid van Maxime Lestienne (familieomstandigheden). Zijn beoogde vervanger Jürgen Locadia begon daardoor op de bank.

Het plan van Cocu kon na ruim tien tellen al bijna de prullenbak in. Joshua Guilavogui stoomde op over rechts, waarna Hendrix met enig risco voorkwam dat Dost de openingstreffer binnen kon tikken. Tot opluchting van PSV verdween de bal in het zijnet. Nog geen vijf minuten later moest Héctor Moreno met het hoofd ingrijpen, ook hij met Dost gevaarlijk in zijn rug.

Toen de storm wat was gaan liggen, kropen ook de Eindhovenaren langzaam uit hun schulp. Via de snelle Luciano Narsingh, die bijna Luuk de Jong in stelling bracht. En ook via Andrés Guardado, die slim gebruik maakte van de ruimte op links. Hendrix zag een van richting veranderd schot op het dak van het doel belanden en Wolfsburg-verdediger Naldo kwam goed weg toen hij hands maakte binnen de zestien. De beste kans van PSV was op slag van rust voor Adam Maher, die uit een voorzet van Simon Poulsen in kansrijke positie naast kopte.

Luuk de Jong in duel met zijn bewaker Naldo, die vlak voor rust ontsnapte na een handsbal binnen de zestien.
Luuk de Jong in duel met zijn bewaker Naldo, die vlak voor rust ontsnapte na een handsbal binnen de zestien.

Tussendoor moest Jeroen Zoet een paar keer handelend optreden, zonder echt in de problemen te komen. Een schot van Julian Draxler redde hij zelf, Max Kruse schoot kort daarna hard over. Ook Wolfsburg kreeg net als PSV een grote kans, toen Daniel Caligiuri met een pass over de grond Dost de diepte in stuurde. Vrij voor Zoet raakte hij de bal echter helemaal verkeerd, waarna zijn inzet meters naast zeilde.

Waar PSV de eerste helft betrekkelijk eenvoudig op de been bleef, verkeek het zich vlak na rust lelijk op datgene waar Wolfsburg de Eindhovenaren in de eerste helft al voor had gewaarschuwd. De ploeg van Dieter Hecking zocht wederom meteen de aanval, met weer Guilavogui en Dost in de hoofdrol. Nu nam de Fransman Zoet zelf onder vuur, die in eerste instantie nog redde. Maar Dost (foto boven) stond precies op de juiste plek om de rebound af te drukken, waardoor het binnen een minuut na rust al raak was voor de thuisclub.

PSV mocht daarna wat opschuiven van de Duitsers. Davy Pröpper en Guardado kregen allebei zelfs een goede schietkans, maar de treffer viel aan de overkant. Tussendoor had Caligiuri namelijk een puntgave voorzet in huis op Max Kruse. De man die afgelopen weekend al drie keer scoorde, toonde ook nu zijn scherpte door voor Jeffrey Bruma op te duiken en Zoet kansloos te laten met een geplaatste kopstoot in de verre hoek: 2-0.

Ricardo Rodriguez (links) in duel met PSV'er Luciano Narsingh, die weinig ruimte kreeg van de Zwitser.
Ricardo Rodriguez (links) in duel met PSV'er Luciano Narsingh, die weinig ruimte kreeg van de Zwitser.

Cocu stuurde voor het slotoffensief van PSV alsnog Locadia de wei in, maar tekenend voor het verschil in kapitaalkracht tussen beide clubs is dat Wolfsburg die tactische omzetting beantwoordde door wereldkampioen André Schürrle te brengen. De Duitsers kregen zelfs de beste kans op een volgende treffer, toen met Vierinha een andere invaller bij een uitbraak Kruse vond. Van dichtbij draaide de Duitse international die kans met een schot hoog over echter de nek om.

Diego Benaglio bracht in de laatste minuut Jürgen Locadia nog ten val, maar de keeper maakte zijn fout goed door Locadia's inzet van elf meter te keren. Wolfsburg en PSV wisselen door dit resultaat (2-0) van positie in Groep B. De Duitsers leiden met zes uit drie, terwijl de Eindhovenaren met drie punten vierde en dus laatste staan in de poule. CSKA Moskou en Manchester United staan na hun onderlinge gelijkspel (1-1) met vier punten en een identiek doelsaldo gedeeld tweede.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.