Dost alleen topscorer door twee goals tegen Excelsior

SC Heerenveen heeft zich zaterdagavond met de nodige moeite ontdaan van hekkensluiter Excelsior (4-2). Na een vroege achterstand bogen de Friezen de score om naar een riante voorsprong, maar door een povere tweede helft werd het nog spannend in het Abe Lenstra Stadion.

Al na vier minuten keek Heerenveen tegen een achterstand aan. Die slechte start had de formatie van trainer Ron Jans te danken aan verdediger Doke Schmidt. Hij trapte bij het wegwerken van de bal tot twee keer toe in het luchtledige, waarna Mitchell Te Vrede kon binnenschuiven: 1-0.

De Friezen reageerden met een uiterst succesvol offensief. In de veertigste minuut stond er weer een veilige 3-1 stand op het scorebord. Jeffrey Gouweleeuw maakte de gelijkmaker door te profiteren van een terugspringende bal. Excelsior-doelman Wesley de Ruiter had een kopbal van Bas Dost (foto) via de lat nog onschadelijk gemaakt maar moest een antwoord schuldig blijven bij de rebound.

Ramon Zomer (kopbal van dichtbij) en Dost (een gelukkige, maar knappe rebound met de hak) maakten de andere doelpunten, die beiden werden voorbereid door Oussama Assaidi.

In het tweede bedrijf verzuimde Heerenveen door te drukken. Omdat Roland Alberg in twee pogingen ook nog eens de aansluitingstreffer liet aantekenen, leken de ploegen er een spannende slotfase van te gaan maken. Leken, want Dost zorgde voor de definitieve beslissing en opluchting door na fraai voorbereidend werk van Luciano Narsingh raak te koppen: 4-2.

Hoewel Heerenveen slechts bij vlagen een hoog niveau haalde, was het voor Dost dus een prima avond. Hij maakte zijn 21ste en 22ste seizoenstreffer en is weer alleen topscorer in de Eredivisie. Luuk de Jong (FC Twente) volgt op twee doelpunten achterstand. Door de zege is Heerenveen twee punten los van Ajax en in punten gelijk gekomen met nummer drie PSV. Die ploegen hebben nog wel een duel te goed. Excelsior moet hopen dat De Graafschap zondag niet de voorsprong van een punt uitbreidt. Foto: VI Images