Dortmund wint na twee decennia bij Bayern München

Borussia Dortmund wachtte al ruim negentien jaar op een zege bij Bayern München. De laatste keer dat dit lukte, was op 12 oktober 1991. Toen eindigde de ontmoeting in 0-3. Zaterdag was Dortmund weer succesvol. Met liefst 3-1 werd Der Rekordmeister verslagen. Daarmee schreef de koploper van de Bundesliga historie. Geen enkele ploeg scoorde op bezoek in de Allianz Arena zo vaak.

Na slechts negen minuten keek de formatie van Louis van Gaal, die zijn ploeg vooraf in ronkende bewoordingen tot favoriet bestempelde, tegen een achterstand aan. Lucas Barrios schoof de bal langs Thomas Kraft in de lange hoek. Bayern leek met de schrik vrij te komen. Uit een corner van Franck Ribéry schoot Luiz Gustavo even later de gelijkmaker binnen.

Deze treffers vielen in het niet bij het doelpunt van Nuri Sahin (foto), waaraan een puntgave counter voorafging. De belangrijkste schakel in het geheel was Barrios, die zich tussen drie verdedigers van Bayern knap staande hield. Uiteindelijk kwam de bal terecht bij Sahin, die met een prachtig geplaatst schot BVB op voorsprong zette.

Bayern weigerde op te geven. Mario Gomez dacht zijn club op gelijke hoogte te brengen, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Na het doelpuntenfestijn in de beginfase bleef het even rustig in München. Dortmund had weliswaar de overhand in het duel, tot scoren kwam het voor rust niet meer.

Een kwartier in het tweede bedrijf bracht Mats Hummels Bayern de definitieve nekslag toe. Met een kopbal in de bovenhoek stelde hij de winst voor zijn ploeg veilig.

In tegenstelling tot de eerste helft was Bayern in de tweede helft gevaarlijk, maar vond het een uitstekend keepende Mitchell Langerak op zijn pad. De Australische keeper debuteerde voor Dortmund, maar hield zijn zenuwen goed in bedwang.

Het verlies van Bayern heeft geen consequenties voor de plaats op de ranglijst, maar de achterstand op koploper Dortmund is opgelopen tot liefst zestien punten. Foto: VI Images