Dortmund stelt kampioenschap Bayern uit, winst Schalke

Borussia Dortmund heeft door de overwinning het naderende kampioenschap van Bayern München in ieder geval met een week uitgesteld. Daarnaast wonnen ook Schalke 04 en Bayer Leverkusen hun wedstrijden en blijft het ongemeen spannend wat betreft de plaatsen die recht geven op Champions League-voetbal.

VfB Stuttgart – Borussia Dortmund 1-2Borussia Dortmund heeft bij VfB Stuttgart het naderende kampioenschap van Bayern München nog even uitgesteld. De kwartfinalist van de Champions League wist in de slotfase van de wedstrijd de winst naar zich toe te trekken.

Vlak voor tijd maakte clubtopscorer Robert Lewandoski de winnende treffer, nadat eerder in de tweede helft Alexandru Maxim voor de gelijkmaker zorgde namens Stuttgart. Dortmund kwam na 29 minuten op voorsprong toen de Pool Piszcek de voorzet van Marco Reus op waarde schatte en de 0-1 op het bord zette.

Door de winstpartij behouden Die Borussen de tweede plaats in de Bundesliga met een achterstand van liefst zeventien punten op lijstaanvoerder Bayern, dat later deze zaterdag moet aantreden tegen Hamburger SV. Stuttgart bezet na de nederlaag plaats twaalf met 32 punten.

Schalke 04 – 1899 Hoffenheim 3-0Schalke 04 heeft in eigen huis uiteindelijk ruim gewonnen van degradatiekandidaat 1899 Hoffenheim. Het duel begon zeer voortvarend voor Die Königsblauen, nog altijd zonder de geblesseerde aanvaller Klaas-Jan Huntelaar. Kansen waren er in Gelsenkirchen, maar in de 77ste minuut was het pas raak dankzij Marco Höger. Daarna zorgden Raffael en Teemu Pukki voor de 2-0 en 3-0.

Schalke doet nog volop mee in de strijd om Champions League-voetbal en stijgt door de overwinning naar de vierde plaats in Duitsland met 42 punten. Voor Hoffenheim nemen de zorgen met de week toe. De ploeg van trainer Marco Kurz bezet met slechts twintig punten de voorlaatste plaats. Hekkensluiter Greuther Fürth volgt op vijf punten.

Fortuna Düsseldorf – Bayer Leverkusen 1-4De wedstrijd had veertig minuten nodig om echt op gang te komen, al scoorde Leverkusen wel na 22 minuten de 0-1. Stefan Kiessling faalde niet vanaf de strafschopstip en schroefde zijn productie op naar zeventien treffers dit seizoen. Vlak voor rust kwam Düsseldorf echter op gelijke hoogte, toen een schot van Robbie Kruse in het eigen doel werd getikt door Daniel Schwaab.

In het laatste half uur stelde Leverkusen orde op zaken. André Schürrle (rechts op de foto met Stefan Kiessling) zorgde er met twee treffers voor dat de zege werd veiliggesteld, terwijl Kiessling vlak voor tijd ook zijn doelpunt nummer achttien van het seizoen aantekende. Leverkusen blijft daarmee op de derde plaats in de Bundesliga staan, een plek die aan het eind van het seizoen goed is voor Champions League-deelname. Fortuna Düsseldorf staat met een vijftiende plek maar net boven de degradatiestreep. FC Mainz – Werder Bremen 1-1Werder Bremen, waar Marko Arnautovic en Eljero Elia op de bank begonnen, heeft op bezoek bij FC Mainz het zevende gelijkspel geboekt van deze voetbaljaargang. Namens Mainz tekende de Hongaar Adám Szalai al na een minuut de eerste treffer van de wedstrijd aan, terwijl Aaron Hunt twintig minuten voor tijd op aangeven van de ingevallen Arnautovic de gelijkmaker op het scorebord bracht. Elia bleef de hele wedstrijd langs de kant.

Bremen, dat bezig is aan teleurstellend seizoen, bezet na het duel in Mainz de dertiende plaats met 31 punten. Mainz behoudt door de driepunter de vijfde plek en is nog altijd in de race om de plaatsen die recht geven op Champions League-voetbal. De ploeg van trainer Thomas Tuchel behaalde na 27 wedstrijden 39 punten.

SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach 2-0Met Luuk de Jong in de basis en Roel Brouwers op de bank begonnen de bezoekers beter, maar kreeg de thuisploeg steeds meer controle. In de eerste helft was er maar weinig gevaar te bespeuren rond beide strafschopgebieden, in de tweede helft werd het een stuk attractiever. Zo schoot Patrick Hermann namens Gladbach op de lat. Twintig minuten voor tijd kwam Freiburg op voorsprong, toen Max Kruse vanaf twintig meter de bal knap in de linkerhoek werkte. In de blessuretijd zorgde diezelfde Kruse voor de genadeklap.

Overige uitslag:FC Augsburg – Hannover 96 0-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.