Dortmund kampioen na puntenverlies Leverkusen

Borussia Dortmund is de nieuwe kampioen van Duitsland. De formatie van trainer Jürgen Klopp versloeg zelf Nürnberg en profiteerde optimaal van de nederlaag die de enige overgebleven concurrent, Bayer Leverkusen, leed bij Köln. Met de binnengehaalde titel is Dortmund de opvolger van Bayern München, dat vorig seizoen de titel pakte.

Borussia Dortmund - 1. FC Nürnberg 2-0Voorafgaand aan het thuisduel wist Dortmund dat puntenverlies van Leverkusen en een eigen zege zou volstaan voor het binnenhalen van de titel. In het eerste halfuur leek de thuisploeg hinder te ondervinden van die kennis. Zenuwachtig en voorzichtig zochten Die Borussen de aanval. Grote kansen vielen er niet te noteren.

Lucas Barrios (foto) brak na 32 minuten spelen de ban. Köln-goalie Raphael Schäfer had nog wel een antwoord op een afstandsschot van Mario Götze, maar moest capituleren bij de rebound van de Paraguayaan: 1-0.

Kort voor de onderbreking vergrootte Robert Lewandowski de marge. De Pool mocht daarbij Javier Pinola dankbaar zijn. De verdediger van Köln greep belabberd in bij een lange pass van Neven Subotic. Lewandowski anticipeerde wel goed en verschalkte de uitstormende Schäfer met een handige lob.

In het tweede bedrijf lag de focus van de Dortmund-aanhang op het duel van Leverkusen. Toen doorkwam dat de enige overgebleven concurrent voor de titel op achterstand kwam, was een orkaan van geluid het gevolg.

Dortmund speelde het duel vervolgens uit zonder iets te duchten te hebben van Nürnberg. Na het laatste fluitsignaal en het goede bericht uit Keulen kon het kampioensfeestje, voor de zevende keer in de clubhistorie, beginnen.

1. FC Köln - Bayer Leverkusen 2-0De bezoekers zorgden met hun nederlaag voor feest in Dortmund. De verliespartij betekende immers dat de achterstand op de lijstaanvoerder steeg naar acht punten met nog slechts twee wedstrijden op de agenda.

Dat Leverkusen zonder punten huiswaarts keerde, mocht een klein wonder heten. Na een gezapige eerste helft raakte Stefan Kiessling vlak na rust namens Leverkusen als eerste het houtwerk. Zijn inzet belandde op de lat. Even later stond de paal succes voor de nummer twee in de weg.

Tegen de verhouding in kwam Köln op voorsprong. Milivoje Novakovic rondde af met een zeer fraaie stift. Na de tegentreffer was Leverkusen even de weg kwijt en mocht de uitploeg blij zijn dat het bij de marge van één bleef.

Naarmate het einde van het duel vorderde, herstelde Leverkusen zich. Maar omdat de paal opnieuw een treffer voorkwam en Novakovic uit de rebound de 0-2 voor zijn rekening kwam, is de titel definitief uit beeld. Köln kan de punten uitermate goed gebruiken in de strijd tegen degradatie.

Hannover 96 - Borussia Mönchengladbach 0-1Bayern München kan door de nederlaag van Hannover 96 zaterdagavond de derde plaats weer bemachtigen. Hannover ging op eigen veld onderuit tegen degradatiekandidaat Borussia Mönchengladbach (BMG), bij wie Roel Brouwers in de basis startte.

Marco Reus kroonde zich een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd tot matchwinner door de enige treffer van het duel te laten noteren. Hannover kwam ondanks verwoede pogingen niet meer langszij, waardoor Bayern bij een zege de derde plaats kan overnemen. BMG verovert, net als Köln, drie zeer belangrijke punten met het oog op lijfsbehoud.

FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt 3-0FSV Mainz 05 blijft na een gemakkelijke overwinning op Eintracht Frankfurt uitzicht houden op de vijfde positie. In eigen huis wonnen Die Nullfünfer met 3-0. Frankfurt speelde de gehele tweede helft met tien man.

De rode kaart van Sebastian Rode was echter niet de oorzaak van de ruime zege van Mainz. Na 38 minuten leidde Mainz al met 2-0 door doelpunten van Andreas Ivanschitz en Elkin Soto. De 2-0 achterstand frustreerde de bezoekers dermate dat Rode zijn achternaam eer aandeed op slag van rust.

Na de rode kaart bracht Soto Frankfurt de nekslag toe door de eindstand te bepalen op 3-0. In de tweede helft vielen geen treffers meer.

Hamburger SV – SC Freiburg 0-2Hamburger SV heeft in eigen huis een gevoelige nederlaag geleden tegen SC Freiburg. HSV, waar Ruud van Nistelrooy aan de kant stond, kwam na een kwartier al op achterstand door een doelpunt van Papiss Cissé.

Vervolgens kregen Die Rothosen het niet voor elkaar om zich naast de bezoekers te knokken. In de 87ste minuut nam Cissé de laatste twijfel weg.

De nederlaag is een flinke tik voor HSV, omdat Freiburg de ploeg van Michael Oenning nu passeert en de zevende positie overneemt.

Bovendien maakt de ploeg van de Nederlanders Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Eljero Elia, Romeo Castelen na zaterdag definitief geen kans meer op een Europees ticket.

1899 Hoffenheim – VfB Stuttgart 1-2VfB Stuttgart kwam in de veertiende minuut op schlemielige wijze op achterstand. Bij een terugspeelbal op Stuttgart-doelman Sven Ullreich zette Peniel Kokou Mlapa druk. De sluitpost handelde vervolgens op ongelukkige wijze door de bal met zijn borst aan te willen nemen. De bal stuiterde voor de voeten van Mlapa die gemakkelijk kon profiteren: 1-0.

Stuttgart boog de achterstand vervolgens op knappe wijze om. Cacau trok de stand na de hervatting gelijk. Zdravko Kuzmanovic verzilverde vervolgens een strafschop en sleepte zo de overwinning voor het team van Khalid Bouhlarouz, die negentig minuten binnen de lijnen stond, binnen. Foto: VI Images