Dortmund doorbreekt zegereeks Leverkusen in Duitse topper

Bayer Leverkusen heeft voor de tweede keer dit seizoen averij opgelopen in de Duitse titelstrijd. De koploper sleepte met een laat doelpunt van clubtopscorer Victor Boniface een gelijkspel uit het vuur tegen Borussia Dortmund.

Bayer Leverkusen 1-1 Borussia Dortmund

Voor Borussia Dortmund was het vooraf aanhaken of afhaken in de Duitse titelstrijd. Het gat met koploper Bayer Leverkusen was al tien punten en dus was een overwinning in de BayArena cruciaal voor de ploeg van Edin Terzić.

Al na vijf minuten kwamen de bezoekers ook op voorsprong. Na een lange aanval kwam de bal via Marcel Sabitzer en Niclas Füllkrug bij linksback Julien Ryerson en de Noor schoot koeltjes raak. Direct na de openingstreffer ging Bayer Leverkusen vol op jacht naar de gelijkmaker.

Het vele balbezit leidde echter niet direct tot grote kansen voor de koploper in de Bundesliga. Granit Xhaka volleerde rakelings naast en verdediger Jonathan Tah maaide niet veel later van dichtbij vol over de bal heen. Verder kwam de thuisploeg in de eerste helft niet verder dan wat schoten van afstand.

In de extra tijd van de eerste helft leek Leverkusen alsnog op 1-1 te komen toen Florian Wirtz knap raak schoot op aangeven van Jeremie Frimpong. In de aanloop naar de treffer stond spits Victor Boniface echter nipt buitenspel en dus ging het doelpunt niet door.

In de tweede helft was het spelbeeld onveranderd. Leverkusen domineerde en langzaam werd het ook steeds gevaarlijker. Exequiel Palacios leek te gaan scoren, maar werd gestuit door een fantastische tackle van uitblinker Mats Hummels en Xhaka schoot over na geklungel van doelman Gregor Kobel en Emre Can.

Tien minuten voor tijd kwam de gelijkmaker van Leverkusen er dan toch. Invaller Patrick Schick werd goed weggestuurd door Odilon Kossounou en de Tsjech legde de bal perfect breed op Boniface die eenvoudig zijn achtste treffer van het seizoen kon binnentikken.

Voor Borussia Dortmund was het in de slotfase vooral tegenhouden. Donyell Malen bleef de hele wedstrijd op de bank zitten, maar zag dat zijn ploeg in de laatste seconde nog de drie punten mee naar huis kon nemen. Füllkrug kopte echter millimeters over het doel van Lukás Hrádecký.

Doelpunten bleven uit in de blessuretijd en dus kwam er na veertien overwinningen van Leverkusen een einde aan een indrukwekkende reeks. De koploper verzuimt bovendien verder uit te lopen op Bayern München dat zijn wedstrijd afgelast zag worden. Borussia Dortmund haakt voorlopig nog niet aan in de Duitse titelstrijd.