'Doorgroei Zenit Sint-Petersburg begon bij Advocaat'

Zenit Sint-Petersburg is de overduidelijke koploper in de Russische competitie. De club heeft een voorsprong van zes punten op de nummer twee, Rubin Kazan, en bovendien twee duels tegoed. Technisch directeur Henk van Stee prijst Dick Advocaat. 'Hij heeft de basis gelegd.'

'Doorgroei Zenit Sint-Petersburg begon bij Advocaat'

Advocaat trad in 2006 aan als coach van Zenit en voerde met succes flinke hervormingen door. 'Als je ziet waar Advocaat ooit bij Zenit is begonnen; qua organisatie was het vóór zijn komst een amateuristisch zootje. Op alle fronten – opleiding, scouting, commercie – heeft hij de doorgroei in gang gezet', zegt Van Stee, vanaf september 2009 in dienst, in VI 42.

Onder leiding van Advocaat wonnen de Russen de landstitel in 2007 en 2008, alsmede de UEFA Cup in 2008. Gezegd moet worden dat de grote sponsor Gazprom het doen van grote investeringen mogelijk maakte, maar Van Stee wijst op de stabiliteit van het team dat Advocaat achterliet na zijn vertrek in 2009 - hij ging het Belgische elftal coachen.

Ongeveer vijftig procent van de huidige groep werkte samen met Advocaat. Bovendien kan de huidige coach, Luciano Spalletti, voortborduren op de 4-3-3 speelstijl die de Nederlander introduceerde. Zenit is er dé club van Rusland mee geworden. Van Stee: 'Met een devaluatie van het niveau van de andere topteams heeft het weinig te maken. Alleen Spartak Moskou valt dit seizoen tegen.'

'De terugkeer van spits Alexander Kerzhakov, begin dit jaar (hij kwam terug van Sevilla, red.), is een gouden greep', aldus Van Stee. 'En Danny is ook een topper.' De Portugees geldt als de duurste aankoop. Hij speelde al in Rusland en werd door Zenit voor dertig miljoen euro overgenomen van Dinamo Moskou. Andere grote spelers bij Zenit zijn verdediger Bruno Alves - voor 22 miljoen euro overgenomen van FC Porto - en aanvaller Alexander Bukharov, die voor elf miljoen van Rubin Kazan overkwam.

Zenit was deze week ook actief in de Europa League. De ploeg won met 2-0 van Hajduk Split en voert de groep aan waarin ook Anderlecht en AEK Athene uitkomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen