Door stugge Grieken dreigt Roemenië WK weer te missen

Beste WK-prestatie: kwartfinale (1994)Roemenië was in de jaren negentig hard op weg een serieuze factor te worden in het Europese en mondiale voetbal, maar de drie opeenvolgende WK-deelnames in 1990, 1994 en 1998 kregen in de 21ste eeuw geen vervolg. Na het bereiken van respectievelijk de achtste finales, de kwartfinales en andermaal de achtste finales plaatste Roemenië zich in het nieuwe milennium voor geen enkel WK.

Door stugge Grieken dreigt Roemenië WK weer te missen
Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. Na de 3-1 zege van afgelopen vrijdag reist Griekenland af naar Boekarest, waar het om 20.00 uur opnieuw aantreedt tegen Roemenië.

Roemenië

Oorzaak voor die inzinking is het gebrek aan echte sterren in de Roemeense nationale ploeg. Van de huidige selectie spelen alleen de doelmannen Bogdon Lobont (AS Roma), Costel Pantilimon (Manchester City) en verdediger Vlad Chiriches (Tottenham Hotspur) bij een Europese topclub, maar geen van hen heeft de allure van Gheorghe Hagi en/of Gheorghe Popescu, met wie Roemenië in de jaren negentig een geduchte tegenstander was.

Uitgelicht
Na het missen van de mondiale eindronden van 2002, 2006 en 2010 lijkt daarom ook het WK 2014 voorbij te gaan aan de Oost-Europeanen. Bondscoach Victor Piturca kon niet voorkomen dat zijn ploeg afgelopen vrijdag in en tegen Griekenland met 3-1 onderuit ging. Met recente thuisnederlagen tegen Nederland (1-4) en Turkije (0-2) nog vers in het geheugen moet Piturca de Tricolorii in de eigen National Arena naar de eerste WK-deelname in zestien jaar leiden.

De return in Boekarest van dinsdagavond wordt evenwel een heuse krachtproef, want onder de huidige bondscoach Fernando Santos verloren de Grieken slechts drie van de 25 competitieve interlands. Bosnië-Herzegovina was op 22 maart 2013 de laatste ploeg die de Grieken een nederlaag toediende (3-1). De andere twee verliespartijen kwamen tot stand op het EK 2012, toen in Groep A eerst Tsjechië (2-1) en daarna in de kwartfinales Duitsland (4-2) te sterk waren.

Griekenland

Beste WK-prestatie: groepsfase (1994 en 2010)
Griekenland kent met twee in de groepsfase gestrande deelnames weliswaar een veel minder rijke historie op het WK dan Roemenië, dat in totaal al zeven keer meedeed, maar was sinds de verrassende winst van het EK 2004 in Portugal vrijwel altijd van de partij als er een groot toernooi werd georganiseerd.

Als regerend kampioen van Europa plaatste Griekenland zich weliswaar niet voor het WK 2006, maar vier jaar later was het er in Zuid-Afrika wel bij. Omdat Piratiko (Het Piratenschip) zich ook plaatste voor de EK's van 2008 en 2012 wordt de mondiale eindronde in Brazilië mogelijk alweer het vierde opeenvolgende grote toernooi waarop Griekenland van de partij is.

Uitgelicht
Die stabiele prestaties heeft Griekenland vooral te danken aan de geoliede defensieve organisatie. Bijna tien jaar terug was dat al het fundament onder de Europese titel en doordat kampioenenmaker Otto Rehhagel nog tot en met het WK 2010 aan het roer zou staan veranderde dat logischerwijs niet in de jaren erna.

Rehhagels opvolger Fernando Santos zette die trend de afgelopen jaren voort. Dat blijkt wel uit het feit dat Griekenland onder de Portugese bondscoach maar zelden met grote cijfers wint. De 3-1 overwinning van afgelopen vrijdag tegen Roemenië was pas de derde keer dat de Grieken minimaal drie keer scoorden onder het bewind van Santos.

Daartegenover staat dat de verdediging nog altijd staat als een huis. De gelijkmaker die Bogdan Stancu vrijdag liet aantekenen was de eerste Griekse tegengoal sinds Edin Dzeko op 22 maart namens Bosnië-Herzegovina in de 54ste minuut voor 3-1 zorgde. Sindsdien had Griekenland al zes wedstrijden achtereen geen treffer geïncasseerd.

Onderlinge historie

Voorafgaand aan de heenwedstrijd van vrijdag dateerde de laatste competitieve interland tussen Griekenland en Roemenië alweer van 26 april 1989, toen het WK-kwalificatieduel in Athene in 0-0 eindigde.

Ook In de vijf overige WK-kwalificatiewedstrijden bleef Roemenië telkens overeind. Van de voorgaande drie thuisduels won het er twee. Zowel in 1957 als in 1988 ging Griekenland op Roemeense bodem met 3-0 onderuit. Alleen in 1969 nam het een punt mee uit Roemenië (1-1).

Laatste vijfduels
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
03/06/2000 Roemenië-Griekenland 2-1 Vriendschappelijk
12/05/2002 Griekenland-Roemenië 3-2 Vriendschappelijk
21/08/2002 Roemenië-Griekenland 0-1 Vriendschappelijk
15/11/2011 Griekenland-Roemenië 1-3 Vriendschappelijk
15/11/2013 Griekenland-Roemenië 3-1 Play-offs WK 2014

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen