Donovan schiet VS in blessuretijd naar achtste finale

De Verenigde Staten hebben zich ternauwernood geplaatst voor de laatste zestien. Pas in blessuretijd schoot Landon Donovan het land voorbij Algerije, waardoor de achtste finale werd bereikt.

Ondanks een sterk begin van Algerije waren de VS de bovenliggende partij in de eerste helft. Herculez Gomez was van afstand en met een halve omhaal gevaarlijk, terwijl Clint Dempsey goed weggestuurd werd door Donovan maar stuitte op Raid M'Bolhi. Ook liep de aanvaller zijn ploeggenoot Jozy Altidore in de weg, waardoor deze hard over het doel van Algerije schoot.

Daarbij zat ook het arbitrale kwartet tegen. Frank De Bleeckere keurde in de twintigste minuut ten onrechte een doelpunt van Dempsey af, deze werd teruggefloten wegens buitenspel. Ook tijdens het tweede groepsduel met Slovenië werd er een treffer geannuleerd, waardoor die wedstrijd in een gelijkspel eindigde (2-2). Lang leek de beslissing van De Bleeckere beslissend, want het lukte de Amerikanen maar niet om de bal erin te krijgen.

Namens Algerije was Rafik Djebbour het dichtst bij een doelpunt, al in de zesde minuut schoot hij op de lat achter Tim Howard. Ondanks dat beide landen elkaar qua veldspel niet veel ontliepen, was het vooral de de ploeg van bondscoach Bob Bradley die de kansen kreeg. Ook na rust, maar de bal wilde er niet in. Zowel M'Bolhi als de paal stonden een Amerikaanse treffer in de weg.

In de 56ste minuut kon Dempsey vrij uithalen, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal. Ook de rebound was niet aan de Fulham-aanvaller besteed, Dempsey schoot hard en hoog naast. Ook invaller Benny Feilhaber (schot vanaf de achterlijn) en Altidore (kopbal) waren gevaarlijk. Majid Bougherra was nog dicht bij een eigen doelpunt, maar via zijn been ging de bal net naast.

Het lukten de VS maar niet om op een verdiende voorsprong te komen, ook omdat M'Bolhi nog een paar keer uitstekend ingreep. Michael Bradley stuitte in de slotfase met een kiezelharde indirecte vrije trap ook op de Algerijnse doelman, maar in blessuretijd moest hij alsnog de bal uit het net vissen. Altidore kwam op aan de rechterkant en stuitte in eerste instantie ook op M'Bolhi, maar Donovan reageerde attent op de rebound en schoot de 1-0 binnen. <br /><br />