Dominant Ajax wint verdiend maar spaart Feyenoord

Ajax zette een punt achter de recente zwakke reeks met een verdiende zege op Feyenoord. De Amsterdammers toonden in de tweede helft aan dat ze veel beter waren dan de bezoekers uit Rotterdam, die mazzelden met de kleine 2-0 nederlaag.

Dat verschil had veel hoger kunnen uitvallen als Ajax in het laatste half uur efficiënter met de kansen was omgesprongen. Pas in blessuretijd vonden de Ajacieden voor de tweede maal het doel, nadat Luis Suárez de bal had breedgelegd voor Urby Emanuelson, die beheerst de bal in het doel schoof: 2-0.

Het was een dikverdiende zege voor Ajax. Na een eerste helft waarin beide ploegen grossierden in foute passes en uitblonken in voorzichtigheid, nam de ploeg van coach Marco van Basten direct na rust het initiatief met Suárez, Emanuelson en de voor Miralem Suljemani ingevallen Leonardo als uitblinkende aanjagers. De Amsterdammers zetten Feyenoord vast rondom de zestien van doelman Henk Timmer en deze lef leverde al snel resultaat op. In de 51ste minuut maakte Thomas Vermaelen de eerste treffer van het duel. De Belg stond volledig vrij nadat Kennedy Bakircioglu vanaf de linkerflank de bal via een vrije trap bij de tweede paal had bezorgd. Simpel werkte Vermaelen de bal over de doellijn.

Na de voorsprong ontsnapte Feyenoord nimmer aan de Amsterdamse pressie. Ajax domineerde en produceerde een aantal forse kansen, waarbij de Ajacieden wél de paal maar niet het net raakten. Suárez lobde de bal over Timmer op de paal en knalde ook nog diagonaal tegen de staander, Vurnon Anita mikte vanaf de rand van de zestien op de verre paal én Emanuelson krulde uit een vrije trap de bal op het aluminium.

Ajax mocht dan grote moeite hebben de voorsprong uit te breiden, schade leverde dat de thuisploeg niet op. Want na de 1-0 van Vermaelen bleek Feyenoord machteloos. De Rotterdammers verschenen amper op de helft van Ajax en produceerden niets meer dan een kansloos afstandsschot van Georginio Wijnaldum, dat niet eens tussen de palen belandde.

Ajax heeft 45 punten en volgt nummer twee FC Twente op drie punten. Feyenoord heeft 24 punten en staat twaalfde maar moet vrezen voor Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, die beide zondagmiddag met een overwinning de Rotterdammers kunnen passeren op de ranglijst.