Dominant Ajax vergeet Roda JC over de knie te leggen

Ajax heeft niet geprofiteerd van het puntenverlies dat PSV en Vitesse op zaterdag leden. De Amsterdammers kwamen in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen Roda JC (1-1).

Dominant Ajax vergeet Roda JC over de knie te leggen

Ajax-trainer Frank de Boer maakte direct van de gelegenheid gebruik om Isaac Cuenca (foto) in de basis te laten starten. De huurling, eigendom van Barcelona en daar lang geblesseerd geweest, begon aan de rechterkant. De Spanjaard liet zich in de beginfase direct zien met een aantal goede acties, maar werd naarmate de wedstrijd vorderde wat slordiger. Bij Roda JC werd clubtopscorer Sanharib Malki op de bank gehouden vanwege hamstringklachten.

Zonder Malki had Roda de grootste moeite om de middenlijn te passeren. Ajax had veruit het meeste balbezit en voetbalde aardig naar voren, terwijl Roda JC vooral bezig was met de boel achterin dicht te houden. Gescoord werd er echter niet door de Amsterdammers. Vooral Daley Blind kreeg een niet te missen kans toen hij rond de strafschopstip werd aangespeeld door Viktor Fischer, maar de linksback produceerde een afzwaaier.

En waar Ajax het niet lukte om de score te openen, was het bij een van de eerste kansen van Roda JC wel raak. Bij een counter over meerdere schijven werd een voorzet van Mitchell Donald slecht weggewerkt door Christian Poulsen, waarna Adil Ramzi zijn ploeg verrassend op 0-1 zette (foto onder). Ajax liet zich niet van de wijs brengen en kwam nog voor rust dicht bij de 1-1, maar Lasse Schöne kopte een voorzet van Christian Eriksen op de paal. Na een klein uur moest Roda-doelman Filip Kurto toch capituleren. Cuenca dribbelde door de Roda-defensie heen en had oog voor Blind, die voor de gelijkmaker zorgde. Daarmee brak Blind in zijn 75ste wedstrijd in het betaald voetbal een persoonlijke ban; nog nooit wist de neo-international te scoren in een officieel duel van Ajax.

Na het doelpunt werd Cuenca bedankt voor de bewezen diensten en Kolbeinn Sigthórsson gebracht om in het laatste half uur voor gevaar te zorgen. Het werd een schiettent voor het doel van Roda, waarbij Sigthórsson vlak voor tijd nog het dichtst bij een doelpunt kwam met zijn knal op de lat. De winnende treffer bleef echter uit voor de Amsterdammers.

Het verschil tussen Ajax koploper PSV blijft hierdoor drie punten. Daarnaast is Feyenoord nu op gelijke hoogte gekomen met de Amsterdammers, terwijl FC Twente later op de zondagmiddag er nog overheen kan gaan. Roda JC staat met 21 punten op de vijftiende plek.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen