'Does' van Barneveld: 'Creativiteit m'n redding geweest'

Lees het gehele opmerkelijke verhaal van Joos van Barneveld in Voetbal International nr. 43 die vanaf woensdag in de winkel ligt.

'Does' van Barneveld: 'Creativiteit m'n redding geweest'

Net als Mark van Bommel en Kevin Hofland zou de Limburgse verdediger Joos van Barneveld van Fortuna Sittard de stap zetten naar de top. Het liep anders.

Al op jonge leeftijd werd de aanvallende middenvelder begeerd door grote clubs. Bovendien was hij een vaste waarde in de nationale jeugdselecties, waar hij samenspeelde met Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar. Zij spelen nu in de internationale top, terwijl Van Barneveld (29) ruim vier jaar geleden zijn laatste wedstrijd speelde.

Het lichaam werd geplaagd door verschillende blessures, mentaal leed hij door een slepend conflict met Fortuna dat alleen maar verliezers opleverde. 'Niemand binnen de club steunde me nog. Ook ploeggenoten niet. Ik voelde me verstoten en snapte niet waarom. Het enige wat ik deed, was opkomen voor mijn recht.'

Kern van het conflict: het noodlijdende Fortuna had Van Barneveld bereid gevonden een deel van zijn salaris te laten bevriezen. Op het moment dat het achtergehouden salaris alsnog betaald zou worden, ontkende de club alle gemaakte afspraken. In Voetbal International nr. 43 blikt Van Barneveld voor het eerst uitgebreid terug op de zaak, die hem en de overige leden van zijn gezin veel ellende bezorgde.

'Het was allemaal lachwekkend, als het niet zo triest was. Mensen bij Fortuna deden er alles aan om mij klein te krijgen en zwart te maken.'

Inmiddels heeft het leven van Van Barneveld een nieuwe wending gekregen. Hij ontdekte nog een ander talent in zichzelf: schilderen en tekenen. 'Mijn creativiteit is mijn redding geweest', stelt hij vast. Onder zijn artiestennaam Does exposeert hij nu in alle uithoeken van de wereld met zijn kleurrijke werk.

'Eén van de doeken die ik in Australië heb gemaakt heet The Great Escape. Die titel kwam spontaan bij me op. Zegt wel wat, hè? Ik heb het gevoel dat ik ontsnapt ben. Mensen hebben geprobeerd mij kapot te krijgen, maar hier zit ik. Druk bezig met een nieuw avontuur.' (Geert-Jan Jakobs)

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's