Doemscenario dreigt voor Excelsior: 'Dit komt keihard aan'

Excelsior zit flink in de problemen na de 0-2 nederlaag tegen Willem II van zaterdagavond. Trainer Mitchell van der Gaag oogde na afloop aangeslagen.

'Dit komt hard aan, zeker in een thuiswedstrijd', zei de coach van de Rotterdammers na afloop. 'We begonnen goed aan de wedstrijd. In de tweede helft komen we binnen twee minuten op een 2-0 achterstand en dan wordt het heel moeilijk. Zo gaat het bij ons dit seizoen. We komen uit het niets op achterstand en dan valt heel snel ook de tweede. Uiteindelijk waren wij achterin niet scherp genoeg en hebben we te weinig kansen gecreëerd.'

De druk op Van der Gaag neemt toe nu Excelsior naar de voorlaatste plaats is gezakt en slechts één punt meer heeft dan hekkensluiter ADO. 'Hoe ik dit ga omdraaien? Dat is een goede vraag. Als ik dat geweten had, had ik het allang gedaan. Ik snap de teleurstelling bij de fans, maar wij kunnen daar niet in blijven hangen. Er zijn nog tien wedstrijden en we moeten weer vooruit.'

Excelsior neemt het de komende weken op tegen achtereenvolgens AZ, SC Heerenveen en Ajax. Van der Gaag vindt zichzelf nog steeds de juiste man om voor de ommekeer te zorgen bij de Kralingers, ondanks het boegeroep van de fans na afloop. 'We moeten ons nu herpakken. Het wordt negatiever, daar moeten we ons tegen wapenen. Ik heb nog het gevoel dat ik de groep kan raken, zeker als ik vandaag de eerste helft zag. Maar dat besluit is ook niet aan mij, dat is aan andere mensen. Ik ga gewoon weer verder.'

Willem II
Erik Falkenburg scoorde voor de tweede wedstrijd op rij voor Willem II en won voor het eerst in zijn carrière van Excelsior. 'Het is lekker om zo'n wedstrijd te winnen vlak voor de carnaval. Morgen kunnen we nu een leuk feestje bouwen. Ik hoop dat we twee dagen vrij krijgen om het te vieren. Ik ben heel blij dat ik eindelijk van Excelsior heb gewonnen, die kan ik afstrepen. Ik heb er tien wedstrijden op moeten wachten.'

Trainer Erwin van de Looi was niet tevreden over het spel van zijn ploeg, maar is wel trots dat Willem II door de zege naar het linkerrijtje is verkast en knap negende staat. 'Het laatste half uur hebben we goed gevoetbald, het eerste uur niet. Wat ik niet snap van mijn team is dat we niet meteen het lef en de rust tonen. We kijken nu stiekem een beetje naar boven. We staan in het linkerrijtje, dat is mooi en het zou nog mooier zijn om daar te blijven staan. Het gat met de nummer acht is flink (Vitesse heeft vier punten meer en een duel minder gespeeld, red.), maar er zijn nog tien wedstrijden te spelen.'