Doelpuntenmaker Van der Vaart haalt opgelucht adem

Hamburger SV heeft maar ternauwernood een grote blamage kunnen voorkomen in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi. Het duel bij Energie Cottbus, dat op het derde Duitse niveau acteert komend seizoen, werd na strafschoppen gewonnen (2-2).

In de eerste ronde van de strijd om de DFB-Pokal moest HSV afreizen naar Cottbus. Binnen tien minuten stond de formatie van aanvoerder Rafael van der Vaart met 1-0 achter door een benutte strafschop van Manuel Zeitz.

Pas in de zeventigste minuut zorgde Heiko Westermann voor de gelijkmaker. Verder kwam HSV in de reguliere speeltijd niet, waarop Van der Vaart in de 96ste minuut in de verlenging met een rake vrije trap voor de winnende goal leek te tekenen.

Omdat Sven Michel tien minuten later opnieuw voor een gelijke stand tekende, moesten strafschoppen de beslissing brengen. In die serie trok HSV aan het langste eind, waardoor Van der Vaart & co zich met het schaamrood op de kaken plaatsten voor de tweede ronde en opgelucht adem konden halen.

Van der Vaart, Johan Djourou, Marcell Jansen en Artjoms Rudnevs scoorden allemaal voor HSV vanaf elf meter, terwijl bij Energie twee van de eerste drie strafschoppen gemist werden. Fabian Pawela en Sven Michel waren de ongelukkigen die een stunt voorkwamen door te falen.