Doelpuntenmachine uit Salzburg lastige horde voor Ajax

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond krijgt Ajax bezoek van Red Bull Salzburg in de Europa League (21.05 uur).

Doelpuntenmachine uit Salzburg lastige horde voor Ajax

Ajax

Dat Ajax in 2014 actief is in de Europa League is een flinke tegenvaller voor trainer Frank de Boer, die hoopte op overwintering in de Champions League. En daar waren de Amsterdammers ook dichtbij. Een overwinning in de laatste groepswedstrijd bij AC Milan was genoeg om tweede te worden, maar de wedstrijd eindigde in 0-0. Eerder was in De Arena nog knap gewonnen van Barcelona, maar thuis tegen AC Milan (1-1) en op bezoek bij Celtic (2-1 verlies) liet Ajax de kans op een plek in de achtste finale van het kampioenenbal liggen.

Daarom moet de Eredivisie-koploper nu verder in de Europa League en daar kijkt De Boer niettemin naar uit. Sterker nog, hij aast op succes in dat toernooi. 'Als ik écht moet kiezen, win ik liever de Europa League dan dat ik kampioen word', zei de Ajax-trainer woensdag tijdens de persconferentie. 'Ik zou dat gezien het niveau van de clubs die nog in dat toernooi zitten een fantastische prestatie vinden. Maar dan heb ik wel in mijn achterhoofd om toch tweede te worden in de competitie en via de achterdeur de Champions League te bereiken.'

Uitgelicht
Onder leiding van De Boer, die in december 2010 werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Martin Jol, moest Ajax ook de afgelopen drie seizoenen na de jaarwisseling verder in de Europa League nadat het als derde was geëindigd in de groepsfase van de Champions League. Veel succes hadden de Amsterdammers echter niet.

Alleen in het seizoen 2010/11 overleefde Ajax één ronde in de knock-outfase. Anderlecht werd uit (0-3) en thuis (2-0) verslagen, maar in de achtste finale bleek Spartak Moskou te sterk. in 2012 werd Ajax uitgeschakeld door Manchester United. De return in Engeland werd met 2-1 gewonnen, maar thuis was met 2-0 verloren. Vorig jaar was Steaua Boekarest na strafschoppen te sterk voor de ploeg van De Boer.

Red Bull Salzburg

De stemming rond Die Bullen is vergeleken met het dramatische seizoen 2012/13 radicaal omgeslagen. Destijds blameerde de club zich door in de tweede voorronde van de Champions League te worden uitgeschakeld door de Luxemburgse semiprofs van F91 Dudelange en in het Oostenrijkse bekertoernooi door derdeklasser FC Pasching. In de Oostenrijkse Bundesliga werd de kampioen onttroond door Austria Wien.

Dit seizoen is alles anders, want met nog dertien wedstrijden voor de boeg lijkt de landstitel al binnen. Red Bull Salzburg heeft liefst zeventien punten voorsprong op nummer twee SV Grödig, terwijl in het bekertoernooi Wolfsberger AC op 15 april de tegenstander is in de kwartfinale. Ook in Europa is de club uitstekend bezig, want in de groepsfase van de Europa League werden alle wedstrijden gewonnen.

Uitgelicht
Red Bull Salzburg etaleert dit seizoen een enorme scoringsdrift. Na 36 officiële wedstrijden in dit seizoen staat de teller al op 118 treffers: 73 in de Oostenrijkse Bundesliga, 28 in Europees verband en 17 in het bekertoernooi. Gemiddeld maakt de ploeg 3,28 goals per duel, een moyenne waar zelfs Manchester City deze jaargang niet aan kan tippen.

The Citizens zijn van alle clubs in de vijf grootste Europese competities het meest trefzeker met 117 goals in 41 officiële wedstrijden, een gemiddelde van 2,85. Bij Red Bull zijn Jonathan Soriano en Alan dé scherpschutters: beide aanvallers scoorden samen al 52 keer.

Onderlinge historie

Ajax speelde al negen keer eerder tegen een club uit Oostenrijk, waarvan vier keer tegen Casino Salzburg. De voorganger van Red Bull Salzburg werd in het seizoen 1992/93 twee keer verslagen in de strijd om de UEFA Cup. Twee jaar later in de groepsfase van de Champions League eindigden beide duels in een gelijkspel. Opvallend genoeg waren de Oostenrijkers de enigen die die jaargang niet werden verslagen door Ajax, dat het toernooi toen won.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
01/10/2013 Ajax - AC Milan 1-1 Champions League
22/10/2013 Celtic - Ajax 2-1 Champions League
06/11/2013 Ajax - Celtic 1-0 Champions League
26/11/2013 Ajax - Barcelona 2-1 Champions League
11/12/2013 AC Milan - Ajax 0-0 Champions League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.