Doelman Courtois bezorgt Messi slapeloze nachten

Barcelona kan zich zaterdagavond bij winst op Atlético Madrid verzekeren van de landstitel. Dan moeten de Catalanen - met clubtopscorer Lionel Messi voorop - wel de uitmuntende doelman Thibaut Courtois verschalken, iets wat de afgelopen maanden juist nauwelijks lukte.

Hij moet er zo langzamerhand slapeloze nachten van hebben. Lionel Messi reeg jarenlang de doelpunten aaneen wanneer hij met Barcelona aantrad tegen Atlético Madrid, maar de laatste maanden lijkt de Argentijn het scoren juist verleerd te zijn tegen Los Colchoneros.

Tussen februari 2006 en december 2012 was Messi met twintig doelpunten in vijftien officiële wedstrijden een ware plaaggeest voor de Madrilenen. Vooral het duel van 7 januari 2009 ligt nog altijd vers in het geheugen. Messi hielp zijn ploeg in Madrid toen met drie goals aan een 3-1 zege in het bekertoernooi en kreeg na afloop van zijn wervelende optreden een staande ovatie van de Atlético-supporters.

Thibaut Courtois en Lionel Messi.

Van die reputatie als Atlético-killer is echter weinig meer over. In de laatste zes officiële wedstrijden tegen de Madrilenen, waarin hij 450 minuten in actie kwam, bleef Messi droog staan, verprutste hij een strafschop en kon hij ook geen doelpunt van een ploeggenoot voorbereiden.

Hij won met Barcelona slechts één van die wedstrijden (een competitieduel in de slotfase van het vorige seizoen in Madrid, 1-2), speelde vier keer gelijk en leed een pijnlijke nederlaag in de kwartfinale van de Champions League.

Courtois
In Spanje wordt het onvermogen van Messi om tot scoren te komen tegen Atlético grotendeels toegeschreven aan de puike vorm die doelman Thibaut Courtois al maanden etaleert. De boomlange Belgische sluitpost (1.98 meter) moest in zijn eerste drie rechtstreekse confrontaties nog zes (!) keer de bal uit het net plukken na een actie van de Argentijnse aanvaller, maar toonde zich in de zes wedstrijden daarna onpasseerbaar.

Van alle doelmannen die minimaal zes keer in actie kwamen tegen Messi, hield alleen Chelsea-keeper Petr Cech qua minuten langer zijn doel schoon tegen de Argentijn. De Tsjechische sluitpost, die al jarenlang bekendstaat als de ultieme sta-in-de-weg van Messi, hield in zes onderlinge confrontaties 475 opeenvolgende minuten de nul.

Barcelona lijkt voor de broodnodige doelpunten tegen Atlético voornamelijk aangewezen op de dadendrang van Messi, die dit seizoen in 45 officiële duels al 41 keer scoorde en zich daarmee voor het zesde seizoen op rij clubtopscorer mag noemen. De Argentijn kwam in zijn laatste acht competitieduels in Camp Nou telkens tot scoren en liet in die serie twaalf doelpunten noteren.