Doellijntechnologie weer stapje dichterbij met GoalRef

De invoering van elektronische controle op de doellijn in het voetbal is opnieuw een stapje dichterbij gekomen. Met behulp van een camera of een magneetstrip kan straks met zekerheid gezegd worden of de bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd.

Doellijntechnologie weer stapje dichterbij met GoalRef

Hawk-Eye is een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van camera's en wordt al enige tijd gebruikt in het professionele tennis. Het systeem van GoalRef werkt op basis van een magnetisch veld dat beoordeelt of de bal de lijn wel of niet is gepasseerd. Dit wordt gedaan aan de hand van een sensor die in de bal zit.

Wanneer het systeem officieel in gebruik genomen zal worden is afhankelijk van de volgende testfase. De FIFA heeft daarvoor een onafhankelijk instituut in de hand genomen dat zal bepalen of het wel of niet wordt goedgekeurd.

Mocht het systeem de volgende testfase overleven, dan zal tijdens het komende WK 2012 (december) voor clubteams in Japan de technologie voor eerst gebruikt worden tijdens een officieel evenement. Hiermee moet een einde komen aan de eindeloze discussies of er wel of geen sprake is van een doelpunt. De FIFA zal dit experiment in samenwerking met Hawk-Eye en GoalRef gaan uitvoeren. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's