Doellijntechnologie doet zijn intrede op WK voor clubs

Tijdens het WK voor clubs zal donderdag tijdens de play-off tussen Sanfrecce Hiroshima en Auckland City de doellijntechnologie voor het eerst zijn intrede toen in het mondiale voetbal. FIFA-secretaris Jérôme Valcke zegt dat niets een debuut nog in de weg staat en spreekt van een historische gebeurtenis.

Doellijntechnologie doet zijn intrede op WK voor clubs

'Dit is een soort revolutie', zo begon Valcke tijdens de speciaal belegde persconferentie in Tokyo, overigens geen speelstad tijdens het WK. 'De tests zijn afgerond en waren succesvol. Het is echt een belangrijke dag voor ons, want volgend jaar zullen we een van de twee systemen gebruiken tijdens de Confederations Cup.'

Zowel Hawk-Eye (dat wordt ingezet in Toyota) als GoalRef (gebruikt in Yokohama, waar het WK donderdag wordt geopend) is klaar voor gebruik. Hawk-Eye is een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van camera's en wordt al enige tijd gebruikt in het professionele tennis. De techniek van GoalRef werkt op basis van een magnetisch veld dat aan de hand van een sensor in de bal beoordeelt of die de lijn wel of niet is gepasseerd. Valcke stelt dat de twee systemen absoluut foutloos zouden moeten werken en dat de scheidsrechters die fluiten op het WK voor clubs dinsdag hebben geoefend met de nieuwe technieken. Het gebruik van de technologie vergt wel extra voorbereiding en voorafgaand aan elke wedstrijd zal telkens worden bekeken of de systemen klaar zijn voor gebruik.

'Negentig minuten voor elke wedstrijd zal de scheidsrechter het systeem testen. Op basis daarvan zal hij beslissen of het tijdens de wedstrijd kan worden gebruikt. Dat zal voor altijd de procedure blijven. Als de scheidsrechter om welke reden dan ook twijfelt, heeft hij het recht om er geen gebruik van te maken. De scheidsrechter blijft de belangrijkste persoon in het proces.'

Valcke wil benadrukken dat het inzetten van technologie beperkt blijft tot de situaties op de doellijn en dat het gebruik van Hawk-Eye en GoalRef geen invloed zal hebben op het verloop van de wedstrijd. 'Er is geen enkele reden om nog tegen het gebruik deze technologie te zijn', aldus Valcke.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's