Dit vijfjarenplan moet 'de roodste club van België' redden van de ondergang

Reacties

Niet alleen in sportief opzicht heeft Anderlecht het de laatste jaren moeilijk. De rode cijfers stapelen zich op bij de Belgische recordkampioen, die in een vrije val lijkt beland en de laatste vier jaar bijna honderd miljoen euro verlies leed. Hoe nu verder?

Dit vijfjarenplan moet 'de roodste club van België' redden van de ondergang
© Pro Shots

Veelzeggend is dat de gevallen topclub voor het derde achtereenvolgende jaar tientallen miljoen in het rood staat. Het Laatste Nieuws berekende dat Anderlecht 'de roodste club van België' is. 'Het eigen vermogen van de club ging dit jaar met liefst 52 miljoen euro in het rood. Dat is net geen verdubbeling in vergelijking met het vorige seizoen. Zonder omzetting van schulden in kapitaal door eigenaar Marc Coucke én injectie van vers kapitaal stevende de club recht op een faillissement af', schrijft het Belgische dagblad.

Seizoen Verlies
2017/18 6,5 miljoen euro
2018/19 27,2 miljoen euro
2019/20 36,4 miljoen euro
2020/21 29,1 miljoen euro

'Maar onze aandeelhouders vragen om bij te springen: dat moet gedaan zijn', zegt Peter Verbeke. De nieuwe CEO van Anderlecht wil de club door middel van een strikt businessplan, uitgesmeerd over vijf jaar, naar nieuw sportief succes leiden. 'De voorbije twee maanden hebben we de club helemaal doorgelicht. Op basis van die audit streven we naar een positief resultaat. Maar we zijn er nog ver vanaf. Er wacht ons nog heel veel werk.'

Stevige sanering
Onder leiding van Verbeke is een stevige sanering ingezet, maar dat betekent niet dat de cijfers meteen zwart kleuren. 'Op de nieuwe jaarrekening staat wederom 29,1 miljoen euro verlies, maar Paars-Wit is overtuigd dat de ommekeer is ingezet', is te lezen in de Gazet van Antwerpen. 'Het verlies bedraagt zeven miljoen euro minder dan het jaar voordien (36 miljoen), en dat in een Corona-seizoen dat onder meer door lege tribunes voor dertien miljoen euro aan schade berokkende.'

Boekhoudkundig mag Anderlecht zich inmiddels bijna weer een gezonde club noemen. De kapitaalsverhoging van 42 miljoen euro is goedgekeurd; eigenaar Coucke heeft 51 miljoen euro aan schulden laten vallen. Maar zo lang de Brusselaars verlies blijven draaien, blijft de afgrond dreigen. Nadelig is dat het Coronavirus stadionbezoeken voorlopig tegenhoudt.

Om weer gezond te worden heeft Anderlecht nog een lange weg te gaan. De supporters hoeven de komende transferwindows in ieder geval niet te rekenen op spectaculaire transfers. Om geld te besparen, wordt vol ingezet op de eigen jeugdopleiding en infrastructuur. Zo wordt het jeugdcomplex volledig gemoderniseerd en wordt de scouting geïntensiveerd. Verbeke verklapte alvast dat Anderlecht ook de komende vijf jaar de topclub zal zijn die het minste geld uitgeeft.

Anderlecht huurt Joshua Zirkzee dit seizoen van Bayern München.
© Pro Shots
Anderlecht huurt Joshua Zirkzee dit seizoen van Bayern München.

De club houdt zich dan ook strikt aan de beperkte transferbudgetten, belooft de Anderlecht-baas. 'De laatste drie transferperiodes hebben we het gedaan met zestien miljoen euro, terwijl de concurrentie een veelvoud heeft uitgegeven', rekent Verbeke voor in De Morgen. 'Dan doen we het sportief nog niet zo slecht. En er was uiteraard nog de verkoop van Jérémy Doku.' De negentienjarige aanvaller vertrok vorig jaar zomer voor 27 miljoen euro naar Stade Rennes.

Geen titelkandidaat
De gedevalueerde positie van Anderlecht zorgt ervoor dat de lat intern minder hoog wordt gelegd. Zo wordt de komende jaren géén rekening gehouden met een landskampioenschap of deelname aan de Champions League. 'Dat wil niet zeggen dat we er niet alles aan zullen doen', zegt Verbeke. 'Maar daarvoor zijn er nog te veel ups en downs. Naar mijn mening blijft de situatie toch precair. Onze ambitie blijft om de play-offs te halen en een Europees ticket bemachtigen. Dat is de grootste uitdaging.'

Anderlecht verdrong de sportieve problemen maandag voor even naar de achtergrond door flink uit te halen op bezoek bij Beerschot (0-7). Joshua Zirkzee nam de derde treffer van de hoofdstedelingen voor zijn rekening.

Pro League

Stand Pro League 2021/2022

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Union Sint-Gillis
34
24
5
5
78-27
+51
77
2
Club Brugge
34
21
9
4
72-37
+35
72
3
Anderlecht
34
18
10
6
72-36
+36
64
4
Antwerp
34
19
6
9
55-38
+17
63
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.