Dino HSV stunt in Leipzig, BVB verslikt zich in hekkensluiter

RB Leipzig is door Hamburger SV sensationeel van de ongeslagen status op eigen veld beroofd. Borussia Dortmund verkeek zich op hekkensluiter Darmstadt 98.

RB Leipzig – Hamburger SV 0-3
Hamburger SV heeft voor een daverende stunt gezorgd door RB Leipzig voor het eerst in de Bundesliga op eigen veld een nederlaag toe te brengen. De Bundesliga-Dino, die strijdt om op het hoogste niveau te blijven, legde in de eerste helft de basis voor het verrassende succes. Kyriakos Papadopoulos en Walace scoorden beiden met het hoofd na een corner van Nicolai Müller.

De onmacht van Leipzig werd geïllustreerd door een bijzondere statistiek. Voor het eerst was er voor rust geen enkel schot op het vijandelijke doel gelost door de promovendus. In de tweede helft was het niet veel beter. Diep in blessuretijd maakte HSV het leed van Leipzig nog groter. Aaron Hunt, koud binnen de lijnen, bracht de 0-3 op het scorebord op aangeven van Müller. Leipzig ziet door het verlies de achterstand op het wel winnende Bayern oplopen tot zeven punten. HSV is met de drie punten boven de rode streep gekomen.

Darmstadt 98 – Borussia Dortmund 2-1
Borussia Dortmund verzuimde te profiteren van de uitglijder van RB Leipzig. Trainer Thomas Tuchel zag zijn ploeg pas op slag van rust de even verrassende als verdiende voorsprong van Darmstadt 98 ongedaan maken. Raphaël Guerreiro gaf het fraaie voorbereidende werk van Emre Mor een passend slot.

Na rust moest BVB opnieuw in de achtervolging. Invaller Antonio Colak zorgde halverwege de tweede helft voor een nieuwe voorsprong voor de thuisploeg. Darmstadt, dat op 22 oktober voor het laatst in de Bundesliga had gewonnen, verzuimde de marge te vergroten. Het aluminium en keeper Roman Bürki hielden Dortmund op de been. Maar het bleek geen opmaat voor een ontsnapping van de gasten. BVB stapte als verliezer van het veld en had daarmee een slechte generale voor het Champions League-duel met Benfica van dinsdag.

Bayer Leverkusen – Eintracht Frankfurt 3-0
Bayer Leverkusen heeft met een zege op revelatie Eintracht Frankfurt een dreigende crisis in de kiem gesmoord. De formatie van trainer Roger Schmidt was na twee nederlagen op rij veroordeeld tot de grauwe middenmoot, hetgeen niet past bij de ambities van Die Werkself. Schmidt koos voor een andere voorbereiding met onder andere afgelopen dinsdag in plaats van een training een potje beachvolleybal. Bovendien voerde hij de nodige wijzigingen door in zijn basisteam.

Het resulteerde zaterdag in een snelle treffer. Javier Hernández brak na vijf minuten de ban na voorbereidend werk van de zeventienjarige Kai Havertz. Chicharito zorgde een klein half uur voor tijd voor de bevrijdende 2-0 voor Leverkusen, dat door de overwinning naar de achtste plaats is geklommen. Kevin Volland maakte het feest compleet. Frankfurt moet door de nederlaag vrezen dat het de derde plaats moet afstaan.

Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach 0-1
Borussia Mönchengladbach heeft de opmars voortgezet dankzij een doelpunt van Thorgan Hazard. De Belg maakte in de twaalfde minuut op aangeven van Christoph Kramer de 0-1. Het bleek genoeg om Werder Bremen te verslaan en naar de negende plek te klimmen. Werder zakte door het verlies onder de rode streep.