Dinamo Zagreb aast op eerherstel tegen 'beste uit poule'

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. PSV speelt donderdag om 19.00 uur het thuisduel met Dinamo Zagreb in de Europa League.

Dinamo Zagreb aast op eerherstel tegen 'beste uit poule'

PSV

Klassering: 2de
Vorm
W-V-G-V-G

PSV hoopt in een halfvol Philips Stadion zijn eerste thuisoverwinning van dit seizoen te boeken in de Europa League. De ploeg van trainer Phillip Cocu neemt het op tegen Dinamo Zagreb, de hekkensluiter in Poule B. Waar PSV goede zaken kan doen met het oog op de tweede plaats, is een overwinning noodzakelijk voor Zagreb wil het uitzicht houden op de tweede plaats.

In Eindhoven moet Cocu het stellen zonder Zakaria Bakkali. De talentvolle vleugelspeler liep afgelopen zaterdag een enkelblessure op in het competitieduel met PEC Zwolle (1-1) en is niet op tijd fit voor de confrontatie met Dinamo. Ook Jeroen Zoet, Ji-Sung Park, Georginio Wijnaldum en Karim Rekik zijn niet van de partij. Dat geldt wél voor aanvoerder Stijn Schaars. De middenvelder viel tegen PEC nog uit met een heupkwetsuur, maar trainde woensdag alweer mee met de selectie.

Behalve het gemis van een aantal vaste waarden op het veld, moet PSV het in Eindhoven ook doen met marginale steun van de eigen fans. Slechts tienduizend kaarten zijn tot dusverre verkocht voor het treffen met Dinamo Zagreb. En dat terwijl er voldoende aanhangers, van wie het gros niet in het bezit is van een geldig wedstrijdticket, vanuit Kroatië zijn meegekomen. Zó veel zelfs dat de gemeente Eindhoven sinds woensdagmiddag vijf uur een noodverordening instelde om hooligans van Dinamo te weren.

Uitgelicht
Trainer Phillip Cocu lijkt voor het duel van donderdagavond te kiezen voor een middenveld met de rivalen Adam Maher én Ola Toivonen. Zowel Maher en Toivonen prevaleert de nummer 10-positie, maar Cocu kiest waarschijnlijk weer voor één controleur achter de twee aanvallend ingestelde middenvelders.

Dinamo Zagreb

Klassering 4de
Vorm
W-V-G-W-W

Dinamo Zagreb is nog altijd op zoek naar zijn eerste overwinning in dit Europa League-seizoen. Trainer Zoran Mamic hoopt drie punten mee te nemen uit Eindhoven, al zal dat niet eenvoudig worden. 'We hebben veel respect voor PSV, het is de beste ploeg uit de poule, maar wij laten ons daardoor niet beïnvloeden', aldus Mamic.

Waar Dinamo de laatste jaren troosteloos ten onder ging in de Champions League, lijkt dat dit jaar ook het geval in het tweede Europese hoofdtoernooi. De laatste twee seizoenen eindigden de Kroaten kansloos als laatste in de poulefase van het miljoenenbal met respectievelijk één punt en nul punten. Nu, na drie speelronden, bezet de ploeg eveneens de vierde plaats, met slechts één schamel punt. Voldoende reden op jacht te gaan naar eerherstel.

Uitgelicht
PSV schutterde de laatste weken opzichtig tegen PEC Zwolle (1-1), Roda JC Kerkrade (2-1 verlies en 1-3 in het bekertoernooi) en FC Groningen (1-0 verlies). Daarentegen is Dinamo bezig aan goede reeks en bezet het inmiddels weer de koppositie in de Kroatische competitie. Afgelopen zaterdag zette de formatie van Mamic stadgenoot Lokomotov Zagreb met 3-0 eenvoudig opzij. Een week eerder was ook Hrvatski Dragovoljac geen al te hoge horde: 4-1.

Onderlinge historie

Het wordt pas de tweede keer dat PSV en Dinamo Zagreb elkaar treffen. Twee weken geleden kwamen beide ploegen in de Kroatische hoofdstad niet verder dan een doelpuntloze remise. Dat gebeurde in een vrijwel leeg Maksimir-stadion, aangezien Dinamo vanwege een UEFA-straf geen publiek mocht toelaten. PSV trof in het verleden wel een andere Kroatische tegenstander. In 1976 namen de Eindhovenaren het in de kwartfinale van het Europa Cup I-toernooi op tegen Hajduk Split, dat destijds nog speelde onder de vlag van het toenmalige Joegoslavië. PSV verloor uit met 2-0 en won op eigen veld met dezelfde cijfers, waarna het in de verlenging de beslissende derde treffer maakte en zich voor de halve finale plaatste. Daarin was Saint-Étienne over twee duels met 1-0 te sterk.

Dinamo speelde in het verleden (ook onder de naam Croatia Zagreb) tien keer tegen een Nederlandse club, waarvan liefst achtmaal tegen Ajax. De Amsterdammers waren in 2011 in de groepsfase van de Champions League voor het laatst tegenstander van Dinamo, dat met 4-0 en 0-2 verloor. Vooral dat seizoen zal nog goed op het netvlies staan in De Arena. Ajax werd op doelsaldo uitgeschakeld, doordat Olympique Lyon op bezoek in Zagreb met liefst 1-7 won. Vijf van de Franse goals vielen in nog geen kwartier tijd. De spelers van Dinamo leken weinig moeite te hebben met de forse nederlaag, waardoor de speculaties over omkoping alleen maar groter werden. Bewijs daarvoor werd echter tot nu toe niet gevonden. (Jarno Verweij)

Laatste vijf duels tussen Nederlandse en Kroatische clubs
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22/10/2009 Ajax - Dinamo Zagreb 2-1 Europa League
05/11/2009 Dinamo Zagreb - Ajax 0-2 Europa League
18/10/2011 Dinamo Zagreb - Ajax 0-2 Champions League
02/11/2011 Ajax - Dinamo Zagreb 4-0 Champions League
24/10/2013 Dinamo Zagreb - PSV 0-0 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen