Diego Costa op een maandagavond in Stoke: een belevenis

Reacties

De opmerking is een eigen leven gaan leiden en is uitgegroeid tot een soort levenswijsheid. Andy Gray had zijn bedenkingen over Lionel Messi. De oud-voetballer, Schot en analist vroeg zich vier jaar geleden af of de kleine Argentijnse superster ook zou presteren op een koude en natte avond in Stoke. Chelsea-topscorer Diego Costa werd deze week eveneens met die vraag geconfronteerd.

Diego Costa op een maandagavond in Stoke: een belevenis

'Could he do it on a rainy Tuesday night in Stoke?' Het is een zinnetje dat je geregeld ziet langskomen in de Engelse media als een buitenlandse vedette wordt besproken. En niet heel verrassend: het is een running gag geworden bij de prestaties van Messi. Onder anderen Gary Lineker beleeft er als liefhebber veel plezier aan.

Natuurlijk zit er een kern van waarheid in de opmerking. Stoke City-uit is geen pretje. Het kan inderdaad hard waaien in het Britannia Stadium. En onder manager Tony Pulis speelde het elftal voetbal dat veel weg had van rugby. Rory Delap gooide de bal zo ver mogelijk in en vervolgens mochten zijn ploeggenoten het in de lucht verder uitvechten. De nieuwe trainer Mark Hughes probeert daar nu mee te breken, maar het voetbal van Stoke kun je nog altijd betitelen als fysiek. Een paar weken geleden ging Arsenal nog met 3-2 ten onder in het Britannia Stadium. Na 45 minuten stond het 3-0 voor de thuisploeg.

Maandagavond was het de beurt aan Chelsea. Voor Diego Costa betekende het zijn eerste bezoek aan een van de luidruchtigste voetbaltempels van Engeland. En weer was daar die vraag: 'Could he do it on rainy night in Stoke?' Natuurlijk kan hij dat, ook al kwam hij niet tot scoren (0-2 via doelpunten van John Terry en Cesc Fábregas). De Spaanse spits leek er zin in te hebben. De voorbije seizoenen terroriseerde hij de verdediging van Real Madrid in het Bernabéu-stadion. Ze trapten hem op zijn achillespezen, ze stompten hem in zijn maag, spuwden hem in het gezicht en na afloop omhelsde hij lachend de daders.

In het Britannia Stadium kreeg Costa al na een paar minuten zijn eerste Stoke-behandeling. De aanvaller werd gesandwicht waarbij Ryan Shawcross, de slager van Stoke-on-Trent, hem nog net niet levend onder het gras begroef. Costa bleef even liggen, schudde met zijn hoofd en stond als herboren weer op. Klaar om de volgende tik te incasseren. Het is als kijker heerlijk zo’n ongecompliceerde voetballer aan het werk te zien. Uitdelen, ontvangen en vooral niet overdreven piepen.

In de tweede helft botste Costa ook met Erik Pieters (foto). De linksback trok hem rond de middenlijn naar de grond, waarna Marko Arnautovic geniepig op een enkel van de Chelsea-schutter ging staan. De Oostenrijker liep snel weg, waarna Costa buiten beeld de confrontatie zocht met Pieters. De wedstrijd ging intussen door en even later kreeg de Nederlander alsnog geel. Costa tikte Pieters daarna lachend aan en gaf hem een hand. Een beetje mannelijkheid kan hij wel waarderen. Vijf minuten voor tijd stond hij moegestreden zijn plaats af aan Didier Drogba.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.