Di Canio verbiedt mobiels, ketchup, mayonaise en zingen

De excentrieke Paolo Di Canio heeft een revolutie afgekondigd bij Sunderland. De manager verbiedt voortaan mobiele telefoons, ketchup, mayonaise, ijsblokjes in cola en zingen onder de douche.

Di Canio verbiedt mobiels, ketchup, mayonaise en zingen

Aan het eind van het vorige seizoen werd Di Canio aangesteld om Sunderland voor degradatie uit de Premier League te behoeden. Hierin slaagde de Italiaan, al haalde zijn team slechts twee punten uit de laatste vier duels. Uiteindelijk eindigde de club hierdoor slechts één plaats boven de degradatiestreep.

In aanloop naar zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer bij Sunderland heeft Di Canio een complete revolutie afgekondigd. Die begint bij het uitbannen van mobiele telefoons in de kleedkamer. 'Dat heb ik 25 dagen geaccepteerd, omdat mijn eerste prioriteit bij het werk op het veld lag. Nu heb ik gezegd dat wanneer iemand binnenkomt met zijn mobiel - al is het in zijn tas - ik deze in de Noordzee gooi', stelt hij tegenover The Telegraph.

Ook voeding komt aan de beurt. 'We moeten de spelers leren waarom ze niet iedere dag dingen als mayonaise, ketchup en cola kunnen hebben. Die producten kunnen problemen veroorzaken voor de lever en de maag. Cola met ijs kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen met de spijsvertering.'

Koffie drinken voor de wedstrijd doet Di Canio ook in de ban, omdat hij bedenkingen heeft bij het effect van cafeïne. Zingen onder de douches is eveneens niet meer toegestaan. Het zou namelijk de concentratie van de spelers verstoren. Dat de spelers vaak pas na de wedstrijd douchen, doet voor de Italiaan niet ter zake.

Zeven bier
Volgens Di Canio scharen zijn spelers zich achter de maatregelen. ‘Over het algemeen begrijpen spelers de boodschap. Misschien zullen één of twee spelers het nooit begrijpen. Maar de dagen dat spelers binnenkwamen en opschepten over het drinken van zeven bier een dag eerder, zijn voorbij.’

Voor Titus Bramble, die na zijn vertrek bij Sunderland deze zomer de Italiaanse manager bekritiseerde, heeft Di Canio geen goed woord over. 'Sommigen zullen altijd ongelukkig zijn, zoals die stomme gast die reeds is vertrokken. Als je 88 kilo zou moeten wegen, maar 105 weegt, dan ga je mijn regime niet waarderen. Dat is gewoon onprofessioneel. Een belediging voor een echte prof. Hij mag zijn mening hebben, maar waarschijnlijk is deze niet zo verstandig.'

Di Canio geniet een bedenkelijke reputatie. Als speler van Lazio maakte hij meerdere malen fascistische gebaren bij het vieren van doelpunten. Bij Sheffield Wednesday duwde hij in 1998 tijdens een wedstrijd scheidsrechter Paul Alcock omver. Als trainer valt Di Canio op vanwege zijn fanatisme langs de lijn. Eerder was hij manager bij Swindon Town.

Zaterdagmiddag (16.00 uur) begint Sunderland het seizoen met de thuiswedstrijd tegen Fulham. Een week later staat de uitwedstrijd tegen Southampton op het programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen